Građanski aktivizam

U Tuzli poboljšavaju zdravstvenu zaštitu, pod pritiskom aktivista formiraju poseban savjet

Osnivanje Zdravstvenog savjeta Tuzle proizašlo je iz velikog nezadovoljstva pacijenata, ali i aktivista koji su duži vremenski period ukazivali na izuzetno loš nivo pružanja zdravstvene zaštite, prije svega u lokalnom domu zdravlja.

U cilju poboljšanja zdravstvene zaštite pacijenata u Tuzli je formiran poseban savjet koji uskoro počinje s radom. Ovo tijelo se formira nakon velikog pritiska građana i aktivista, koji su konstantno ukazivali na probleme u radu lokalnog doma zdravlja.

Naime, Gradsko vijeće Tuzle na posljednjoj sjednici je usvojilo odluku o osnivanju Zdravstvenog savjeta. Ovom odlukom je utvrđena nadležnost tijela, sastav, mandat i način izbora članova, uz druga pitanja od značaja za njegov rad.

“Sve ovo se realizira u cilju unapređenja zdravstvene zaštite pacijenata, odnosno kako bi ona bila što kvalitetnija u narednom periodu”, kazala je predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle Nataša Perić.

Između ostalog, Zdravstveni savjet Tuzle predlagat će i procjenjivati sprovođenje zdravstvene zaštite na području grada, a davat će i mišljenja na predložene planove i programe rada zdravstvenih ustanova.

“Također, Zdravstveni savjet će predlagati i mjere za poboljšanje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite na području našeg grada, kao i organiziranje zdravstvenih kurseva za građanstvo iz poznavanja materije o pravima pacijenata i postojeće legislative”, pojasnila je Perić.

Zdravstveni savjet davat će i preporuke za organiziranje kurseva u zdravstvenim ustanovama, zbog upoznavanja ruovodstva i zdravstvenih radnika s konceptom prava pacijenata.

Osnivanje Zdravstvenog savjeta Tuzle proizašlo je iz velikog nezadovoljstva pacijenata, ali i aktivista koji su duži vremenski period ukazivali na izuzetno loš nivo pružanja zdravstvene zaštite, prije svega u lokalnom domu zdravlja.

Višemjesečna čekanja na specijalističke preglede, ali i redovi ispred ulaza, u proteklom periodu su bili konstantna realnost Doma zdravlja u Tuzli koji se suočava sa nedostatkom kadra. Ovaj hronični problem bivao je sve vidljiviji, a stanje je dodatno usložnjavala i činjenica da su pacijenti po nekoliko mjeseci čekali na očitavanje nalaza jer su aparati u kvaru.

Aktivisti i građani su pored smjene menadžmenta i članova Upravnog odbora doma zdravlja tražili i uvođenje, odnosno formiranje Zdravstvenog savjeta u Tuzli.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije