Za Doljanku - Inicijativa protiv izgradnje i puštanja u rad MHE Zlate, u općini Jablanica

UG “Za Doljanku” za četvrtak 10.09. najavljuje press konferenciju povodom FERK-ove dozvole za rad MHE “Zlate”

Udruženje građana “Za Doljanku” iz Jablanice, najavilo je da će u četvrtak, 10.09.2020. godine u mostarskom Centru za kulturu održati press konferenciju, povodom odluke Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine, da izda dozvolu za rad mini hidroelektrane „Zlate“ firmi „EKO-VAT“ d.o.o.iz Jablanice.

„Iako smo pravno dokazali činjenice, upozorili na niz nepravilnosti pri izdavanju dozvola za MHE “Zlate”, pokrenuli sudske procese – nadležne institucije i dalje šute i nemaju reakciju.“, kažu iz Udruženja.

„Početkom mjeseca augusta Udruženje „Za Doljanku“ učestvovalo je u formalnoj raspravi koju je organizirala Regulatorna agencija za energiju u Federaciji BiH povodom zahtjeva za izdavanje dozvole za rad mHE Zlate. Tim povodom, Udruženje je argumentovano upozorilo na sve dozvole koje su izdate suprotno važećim zakonima od institucija lokalnog do federalnog nivoa vlasti. Međutim, FERK je ipak izdao dozvolu za proizvodnju električne energije mHE Zlate.“

Udruženje najavljuje da će na press konferenciji razotkriti institucije koje su odgovorne za izdavanje dozvola, koje nisu u skladu sa zakonima! I javnosti prezentovati svoje naredne koraka u borbi za pokretanje postupka za oduzimanje dozvole za rad MHE „Zlate“ firmi „EKO-VAT“.

Iz Udruženja su pozvali medije i građane da im pomognu u nastavku njihove borbe.

„Istinski vjerujemo da naša borba neće stati i da javnost ima pravo da zna tko je odgovoran za iskorištavanje naše rijeke zarad privatnih interesa.“

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije