Građanski aktivizam

UG “Demos”: “Subjektivna procjena kandidata je temelj korupcije prilikom zapošljavanja i zbog toga mora biti ukinuta”

Čak 93,9% anketiranih građana tvrdi da je korupcija prisutna u procesu zapošljavanja, a 89% smatra da su komisije za zapošljavanje u javnom sektoru dio korumpirane mreže i ne biraju najbolje, nego najpodobnije kandidate. Naša inicijativa je jedino rješenje ovog problema i nadamo se da će biti ugrađena u novi Zakon o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta BiH”, navodi se u informaciji UG “Demos” Brčko, koju prenosimo u cjelosti.

U okviru projekta “NE korupciji u zapošljavanju” koje implementira UG “Demos” Brčko, a finansijski podržava CCI sredstvima USAID-a, danas je održana preskonferencija na kojoj su predstavljeni ciljevi projekta i aktivnosti koje će Udruženje sprovesti u narednom periodu.

Ideja projekta je implementacija antikoruptivnih zakonskih normativa u oblast zapošljavanja u Brčko distriktu BiH. Inicijativom se želi ograničiti mogućnost interesnih grupa, prvenstveno političkih organizacija, da utiču na proces zapošljavanja u javnom sektoru Brčko distrikta BiH. To se, prema riječima koordinatora projekta Božidara Jovića, može postići samo i isključivo ukidanjem subjektivne procjene kandidata koja je prisutna u pravilnicima o zapošljavanju u javnom sektoru.

“Subjektivna procjena kandidata je temelj korupcije prilikom zapošljavanja i zbog toga mora biti ukinuta. Upravo je usmeni dio procjene kandidata bio presudan prilikom odabira podobnih. Ovo nije samo stav UG “Demos” Brčko, nego i građana Brčko distrikta koji su u anketi sprovedenoj sredinom 2023. jasno rekli da žele uvođenje antikoruptivnih okvira u ovoj oblasti. Čak 93,9% anketiranih građana tvrdi da je korupcija prisutna u procesu zapošljavanja, a 89% smatra da su komisije za zapošljavanje u javnom sektoru dio korumpirane mreže i ne biraju najbolje, nego najpodobnije kandidate. Naša inicijativa je jedino rješenje ovog problema i nadamo se da će biti ugrađena u novi Zakon o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta BiH”, istakao je koordinator projekta Božidar Jović.

Pismo podrške inicijativi je potpisalo i 30 poslanika Skupštine Brčko distrikta, a jedni poslanik koji nije potpisao inicijativu je odsutan već duže vrijeme zbog zdravstvenih tegoba i u usmenom razgovoru je dao podršku istoj. To znači da su svi poslanici trenutnog saziva Skupštine Brčko distrikta BiH u načelu podržali uvođenje antikoruptivnih zakonskih okvira i obavezali se da će glasati za njih.

“Ovaj dokument koji su potpisima podržali svi poslanici je svojevrstan dokument časti i on će pokazati da li ljudi koji su dobili podršku građana na prošlim izborima zaslužuju tu podršku ponovo. Objektivan proces zapošljavanja će ljudima pružiti nadu da se društvo mijenja nabolje i da ćemo u javnom sektoru imati najbolje nastavnike, doktore, pravnike i inžinjere”, rekao je Jović.

Projekat će trajati narednih 8 mjeseci i u okviru planiranih aktivnosti će biti održani sastanci sa donosiocima odluka, supervizorom za Brčko distrikt i predstavnicima OHR-a, ulične akcije i snimljene video priče.

„U narednom periodu ćemo imati niz aktivnosti od kojih želim istaći uličnu akciju za 2 dana na Trgu mladih, praćenje 20 konkursa u javnom sektoru, sastanke sa predsjednikom Skupštine i njegovim zamjenikom, Gradonačelnikom i zamjenikom Gradonačelnika Brčko distrikta. Pozivamo javnost i građane da podrže naše aktivnosti i inicijativu jer ona je njihov interes. Svi mi želimo društvo u kojem članstvo u političkoj partiji, kumstvo i rodbinska veza nisu ulazna karta za rad u javnom sektoru“, rekao je Damjan Dundžić, asistent koordinatora projekta.

Iz UG „Demos“ Brčko su obećali da će javnost redovno obavještavati o procesu donošenja Zakona o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta i uočenim nepravilnostima na konkursima koji budu pod lupom monitoring tima.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije