Građanski aktivizam

UG “Jer nas se tiče”: Da postoji mrva pravne države, jutros bi SIPA, po nalogu Tužilaštva, pretresala urede gradonačelnika Mostara i direktora JP Deponija, nakon njihovog hapšenja

“…Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Vlada Federacije BiH mora hitno krenuti u rješavanje ovoga gorućeg problema na deponiji Uborak.”, navodi se, između ostalog, u sinošnjoj objavi, na društvenim mrežama, udruženja “Jer nas se tiče”, koje već petu godinu vodi borbu za gašenje postojeće deponije i njeno izmještanje na drugu lokaciju. Suočavajući se pritom, sa lažima, obmanama, uvredama, prijetnjama i sistemskim nasiljem u organizaciji lokalne vlasti. Koja, potpuno neshvatljivo, ignoriše problem za koji se praktično svi slažu da je tempirana ekološka bomba i da nije pitanje da li će ekološke katastrofe biti, nego samo – kada će se dogoditi.

“Mario Kordić, tzv.gradonačelnik Mostara, dao je dozvolu da se tijelo deponije koje je zatvoreno prije više od decenije koristi za odlaganje hiljade tona smeća.

Njegov poslušnik, direktor Deponije Mirhad Grebović, bez ikakvih dozvola i saglasnosti izdatih od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, odlaže smeće kako hoće i gdje hoće, a nakon naših snimaka i objava sada je krenuo u prikrivanje svoga kriminala kojeg sprovodi na Uborku.

Tokom čitavog dana radi se na sakrivaju smeća koje je sve a samo nije RDF otpad.

U Mostaru ako si blizak vladajućim možeš raditi šta želiš i kako želiš, bez mogućnosti da za to odgovoran budeš.

Da postoji mrva pravne države Tužilaštvo i SIPA bi već ujutro trebali reagovati i procesuirati ovaj dvojac koji uništava naše živote, zdravlje, tlo, podzemne vode i zrak.

U komentaru postavljamo saglasnost Maria Kordića da se može deponovati RDF otpad na starom tijelu deponije koja više i ne postoji, firma je u stečaju a JP Deponija doo nema nikakve nadležnosti nad tim.

Po ko zna koji put apelujemo na sve nadležne institucije da reaguju i spriječe ubijanje mještana Vrapčića, Bijelog Polja i Mostara.

FMOIT i Vlada Federacije BiH mora hitno krenuti u rješavanje ovoga gorućeg problema na deponiji Uborak.”, sinošnja je objava, na društvenim mrežama, udruženja “Jer nas se tiče”, koje već petu godinu vodi borbu za gašenje postojeće deponije i njeno izmještanje na drugu lokaciju. Suočavajući se pritom, sa lažima, obmanama, uvredama, prijetnjama i sistemskim nasiljem u organizaciji lokalne vlasti. Koja, potpuno neshvatljivo, ignoriše problem za koji se praktično svi slažu da je tempirana ekološka bomba i da nije pitanje da li će ekološke katastrofe biti, nego samo – kada će se dogoditi.

Podsjećamo, prije godinu dana, u februaru 2023., gradonačelnik Kordić je, za Večernji list, izjavio: “Deponijom se u ovom trenutku upravlja loše, deponijska polja su potrošena i svako novo odlaganje otpada je improvizacija koja je vrlo rizična i problematična, od čega prijeti ekološka katastrofa.”

I sa tom sviješću on radi ovo što radi? I uporno odbija da se bavi traženjem alternative za Uborak, što je ključni zahtjev građana, predvođenih udruženjem “Jer nas se tiče” i jedino rješenje problema???

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije