Regija i svijet

Uhapšen direktor Uprave za nekretnine Crne Gore

Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine i još dve osobe uhapšeni su u Podgorici, javili su tamošnji mediji pozivajući se na izvore iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Hapšenje je, kako javljaju podgodički mediji, izvršeno po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Prema istim izvešajima policija provjerava imovinu sina privedenog Kovačevića.

Prema još nepotvrdjenim informacijama koje je objavila Radiotelevizija Crne Gore, uhapšena je i Ana Lakićević, načelnica Područne jedinice Uprave za nekretnine Tivat, kao i Krsto Pavićević, ovlašćeni zastupnik firme Geo-arh.

Kovačević je član Glavnog odbora opozicionih Socijaldemokrata, a njegovo hapšenje “samo je dio aktivnosti koje se sprovode na tom slučaju”, navodi RTCG.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović indirektno je potvrdio hapšenja u Upravi za nekretnine, poručujući putem Tvitera da je “počela borba protiv korupcije”.

On je napisao da će pravda zakucati na vrata svih onih koji su se ogriješili o zakon, pozdravljajući aktivnosti Specijalnog tužilaštva.

Sve se može, kad se hoće“, napisao je Abazović na Tviteru.

Glas Amerike je pokušao da dobije potvrdu informaciju o hapšenjima u Upravi za nekretnine, ali u Specijalnom državnom tužilaštvu i Upravi policije nisu odgovorili na telefonske pozive.

__________________________________________

MANS pozdravlja hapšenje i podseća da je podnosio više prijava protiv Kovačevića

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozdravili su akciju Specijalnog državnog tužilaštva, ali i podsjetili da su do sada protiv uhapšenog Kovačevića podnijeli više prijava koje se odnose na njegov rad na fukciji direktora državnog katastra, ali i u odnosu na sumnje za nezakonito bogaćenje.

Jedna od posljednjih krivičnih prijava (MANS-a) odnosila se na učešće Kovačevića u procjeni vrijednosti državnih parcela u Podgorici, koje su bez javnog tendera prodate kompaniji ‘Čelebić’ i sumnje da je zbog takve procjene oštećen državni budžet”, navodi MANS i podsjeća da je ta organizacija još 2017. SDT-u dostavila, kako ukazuju, kompletnu dokumentaciju koja svjedoči o osnovanim sumnjama da je Dragan Kovačević nezakonito stekao ogromu imovinsku korist, te da za imovinu vrijednu najmanje 100.000 eura ne postoje dokazi o porijeklu novca kojom je kupljena.

Istraživački centar MANS-a je, kako navodi ta organizacija, tada otkrio da je porodica Kovačević kupovala nekretnine, automobile i hartije od vrijednosti novcem koji nije bio zvanično prijavljen u imovinskom kartonu direktora državnog katastra, navodeći da je slučaj prijavio i Agenciji za sprječavanje korupcije, ali je njen tadašnji direktor Sreten Radonjić, ocijenio da ASK nije nadležna za postupanje u tom slučaju.

U toj organizaciji ističu da je početkom 2019. godine ASK-u prijavljena i sumnjiva kupovina automobile marke Mercedes vrijednog 21.000 eura registrovanog na ime Kovačevićevog mlađeg sina, Vladana, neprijavljena u imovinskom kartonu direktora katastra, kao i da je ASK tek nedavno razmotrio prijavu i donio odluku da je Kovačević time prekršio Zakon o antikorupciji.

U avgustu 2016. godine, MANS je državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Kovačevića zbog sumnji u nezakonito zapošljavanje 67 lica u državnom katastru posredstvom ugovora u djelu, a sve tokom izborne godine”, naveo je MANS i dodao da je Kovačević bio i član Komisije za procjenu vrijednosti parcela koje je Glavni grad Podgorica prodao lokalnom biznismenu da napravi soliter pored Morače.

Istraživanje koje je MANS sproveo 2016. godine pokazalo je da je, zahvaljujući procjeni Kovačevića, Glavni grad pomenute parcele prodao Buriću po cijeni koja je bila znatno ispod tržišne“, saopštava MANS.

Ta organizacija, između ostalog, navodi da je njihov Istraživački centar 2014. godine istraživao sumnje da je Kovačević, dok je obavljao funkciju načelnika lokalnog katastra u Baru (2008 – 2010.), omogućio svom starijem sinu Danku Kovačeviću da nezakonitom prenamjenom zemljišta dođe u posjed vrijednog građevinskog zemljišta u toj opštini.

Oni su istakli da je većinu prijava, “I pored obimne dokumentacije koja mu je dostavljena”, SDT odbacilo “bez valjanog obrazloženja”, navodeći da vjeruju “da ponovna provjera tih navoda I dokaza treba da dovede do ponovnog otvaranja tih slučajeva”.

Imajući u vidu dugogodišnji staž Kovačevića na čelu državnog katastra, MANS očekuje da istraga protiv Kovačevića neće biti zaustavljena samo na ovom pojedinačnom slučaju, već da će SDT do kraja istražiti sve sumnje u korupciju i kršenje zakona koje se vežu za njegovo ime”, navode u toj organizaciji.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije