U fokusu

UIO pokrenula disciplinski postupak protiv zviždača koji je prijavio nepravilnosti

U centrali Uprave za indirektno oporezivanje u Banjaluci 07.08. je održana rasprava u disciplinskom postupku koji ova institucija vodi protiv Emira Mešića, zaposlenika koji ima status “zviždača”. Dok Mešić navodi da je postupak rezultat njegovih prijava nepravilnosti, iz Uprave negiraju takve navode.

Mešić je ranije prijavio nepravilnosti u radu UIO-a Državnom tužilaštvu i od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) je zvanično dobio status “zviždača”.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala o Mešićevim upozorenjima na nepravilnosti kod dodjele naplate parkinga na carinskim terminalima privatnim kompanijama.

BIRN BiH je u junu objavio kako je više od polovine od 330 miliona maraka prikupljenih po osnovu parkiranja na carinskim terminalima u BiH, u proteklih deset godina, završilo na računima privatnih firmi, a da “zviždač” koji je upozorio na ove nepravilnosti nije od Državnog tužilaštva, gdje je nepravilnosti prijavio, saslušan duže od godinu dana. Mešić je ranije naveo da je u UIO-u dobio premještaj na slabije plaćeno radno mjesto.

Današnja rasprava u disciplinskom postupku, koja nije bila otvorena za javnost, prekinuta je zbog potrebe naknadnog dostavljanja dokaznog materijala, potvrđeno je za BIRN BiH.

Mešić za BIRN BiH kaže da su u posljednja dva mjeseca protiv njega pokrenuta dva disciplinska postupka. Ističe da “umjesto da se istražuju slučajevi koje je prijavio i koji nanose štetu Upravi za indirektno oporezivanje, državi i građanima ove zemlje”, sumnjiči se on za nanošenje navodne štete upravi.

On odbacuje optužbe iz disciplinskog postupka i vjeruje da će uz pomoć dokumentacije dokazati svoju nevinost.

Mešić je rekao da se u prvom disciplinskom postupku preispituje njegova uloga u nabavci i izboru ponuđača higijenskih sredstava za granični prelaz Rača. U drugom postupku koji slijedi, kako je kazao, preispitivat će se njegovi nastupi u medijima i optužbe na račun rukovodstva UIO-a.

On sve dovodi u vezu sa činjenicom da je on prijavitelj korupcije.

“Odjednom su dva disciplinska postupka pokrenuta. Riječ je o radnjama iz 2018. godine. Zamjeraju mi, to je u drugom postupku koji slijedi nakon prvog, da sam navodno davao neistinite informacije o radu uprave i menadžmenta i neprimjerene komentare”, kaže Mešić za BIRN BiH.

Iz UIO-a za BIRN BiH nisu željeli navesti detalje o postupcima jer su oni u toku.

U odgovoru Uprave piše da je postupak protiv Mešića pokrenut zbog teže povrede službene dužnosti te “narušavanje ugleda Uprave”. Odbacuju da je pokretanje disciplinskog postupka, nakon što je Mešić upozorio na nepravilnosti u UIO-u, povezano sa njegovom prijavom Tužilaštvu, dobijanjem statusa “zviždača” i istupima u medijima.

“Disciplinski postupak nema apsolutno nikakve veze sa prijavom navodne korupcije od strane Mešić Emira i njegovim statusom zaštićenog prijavitelja, dodijeljenim od strane Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije”, naveli su u odgovoru iz UIO-a i dodali kako je u ovom slučaju Uprava postupala u skladu sa Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH i obavijestila ovu Agenciju koja je, prema navodima iz UIO-a, “potvrdila da dodijeljeni status zaštićenog prijavitelja ne abolira zaposlenog od odgovornosti za kršenje propisa i eventualno učinjenu povredu službene dužnosti”.

“Naglašavamo da je predmetni disciplinski postupak u toku, te da bi svaka detaljnija izjašnjenja predstavljala prejudiciranje ishoda tog postupka”, tvrde u odgovoru za BIRN BiH iz UIO-a.

Pravni zastupnik Emira Mešića, Mirza Hrustić, kaže da je još rano govoriti o ishodu disciplinskog postupka.

“Mi svakako smatramo da njegove odgovornosti nema, pa ćemo vidjeti”, kratko navodi Mešićev pravni zastupnik.

Nije poznat datum kada bi rasprava u disciplinskom postupku protiv Emira Mešića trebalo da bude nastavljena.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije