Podsjećanja

Ukrajina u raljama korupcije

U rubrici Podsjećanja - tekst sa portala Deutsche Welle, iz 2016., o korupciji u Ukrajini, koja je, u konačnici, koštala položaja tadašnjeg predsjednika, umjesto koga su građani rađe izabrali glumca.

Jedne nedjelje početkom travnja ispred kazališta Ivan Franko u Kijevu Vitalij Kasko nije mogao otvoriti vrata svog automobila jer su bila zalijepljena industrijskim ljepilom. Onda su se pojavili djelatnici Državnog odvjetništva i priopćili mu da se protiv njega vodi istraga radi korupcije te da je automobil blokiran radi onemogućavanja bijega. Sve donedavno je i Vitalij Kasko radio za tu istu instituciju. Što više, on je bio zamjenik šefa i žestoki protivnik tradicionalnih korumpiranih struktura u ukrajinskom pravosuđu. Na dužnost je došao za vrijeme turbulentnih mjeseci nakon proeuropske Majdan revolucije 2014. No u proljeće ove godine dobiva otkaz od svog šefa Viktora Šokina – koji također ubrzo nakon toga biva otpušten zbog pritiska Zapada na predsjednika Petra Porošenka.

Civilno društvo je odmah reagiralo: fotografija s “akcijom ljepilo” se velikom brzinom raširila po društvenim mrežama. Nekoliko tjedana kasnije Kasko jednoglasno biva izabran u Nadzorni odbor organizacije Transparency International (TI) Ukrajine – a sve optužbe odjednom nestaju. Dakle, pažnja javnosti može pružiti zaštitu, prije svega pred strukturama moći u ovoj postsovjetskoj državi. Sada su ukrajinski TI-aktivisti u Kijev pozvali Josea Ugaza, predsjednika Nadzornog odbora TI-a u Berlinu. Ukrajina se i nakon Majdan revolucije na popisu najkorumpiranijih zemalja svijeta nalazi na 130. mjestu od 168 država. Ugaz je postao poznat nakon što je kao sudac osudio nekadašnjeg peruanskog predsjednika Alberta Fujimorija. Ugaz se početkom ovoga tjedna u Kijevu sastao s predsjednikom Porošenkom, koji se već tjednima opravdava zbog off shore firmi njegovog koncerna za proizvodnju čokolade – posljednji put na njegovoj godišnjoj konferenciji za novinare u Kijevu.

Državni odvjetnik bez pravničke diplome

Petro Porošenko je priopćio Ugazu da je već imenovao novog državnog odvjetnika. No u tom slučaju se opet radi o njegovom čovjeku od povjerenja: to je Jurij Luzenko, nekadašnji šef Zastupničkog kluba Porošenkove stranke. Ali on nije pravnik i zbog toga je na dan njegovog imenovanja morao biti promijenjen Zakon o Državnom odvjetništvu. Pa ipak, glavni državni odvjetnik je nakon preuzimanja dužnosti imenovao zamjenike – koje se u diplomatskim krugovima u Kijevu smatra kritički raspoloženima. A Porošenko je za svoju reformu pravosuđa dobio pohvale iz inozemstva.

Reforma samo zbog međunarodnog pritiska

Predstavnici zemalja G7 su mjesecima morali uvjeravati savjetnika predsjednika kako bi se zaista provele ustavne reforme. Naime, suci i državni odvjetnici smatraju se žarištem ukrajinske mreže korupcije. Odluke se kupuju, ali ne samo to: već dva desetljeća se kupuju i mjesta za pravnike na odlučujućim pozicijama. 1.200 sudaca treba biti otpušteno da bi na njihova mjesta došle mlade snage. Također bi trebalo biti izdvojeno više novca za plaće zaposlenima u pravosuđu kako bi se spriječilo da podlegnu ‘plavim kovertama’.

Jose Ugaz hrabri svoje suborce u Kijevu: „Za borbu protiv korupcije potrebno je strpljenje. Ja sam sa svojim radom počeo u dobi od 18 godina i rezultate sam vidio tek kada sam navršio 40.“

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije