Vijesti

Unija udruženja poslodavaca i Inspektorat RS zajedno protiv korupcije u vlastitim redovima – press konferencija 30.12. u Banjaluci

Na konferenciji će se predstaviti dosadašnji rezultati saradnje, kao i mogućnosti i alat za prijavu sumnje na nezakonit rad zaposlenih u Inspektoratu RS.

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske (UUPRS) je za srijedu, 30. decembra 2020. godine, sa početkom u 12 sati, najavila održavanje press konferencije u Banjaluci.

Tema konferencije su prava i obaveze poslodavaca i inspektora tokom provođenja inspekcijskog nadzora, odnosno predstavljanje brošure i infografike kreirane kako bi se poslodavci u Republici Srpskoj informisali o svojim pravima i obavezama tokom provođenja inspekcijskog nadzora nad njihovim poslovanjem.

Cilj je, povećanom informisanošću, smanjiti rizike od koruptivnih radnji.

Na konferenciji će se predstaviti dosadašnji rezultati saradnje uspostavljenje između Unije udruženja poslodavaca RS i Republičke uprave za inspekcijske poslove, kao i mogućnosti i alat za prijavu sumnje na nezakonit rad zaposlenih u Inspektoratu RS.

Ispred Unije udruženja poslodavaca RS govoriće direktor Unije, Saša Aćić, a ispred Inspektorata Republike Srpske novinarima će se obratiti v.d. direktor Inspektorata, Milovan Krčo.

Unija je, prethodno, najavila da će se u narednom periodu, fokusirati na analizu propisa koji regulišu oblast inspekcijskog nadzora i nadležnosti inspektora, kako bi se propisi unaprijedili i smanjio prostor za korupciju. Izražavajući želju da pošalje poruku zajednici o neprihvatljivosti koruptivnih ponašanja, te da ohrabri poslodavce da i sami podijele informacije o korupciji.

Navedene aktivnosti dio su projekta “Smanjenje koruptivnih rizika u radu inspekcijskih službi u RS“ koji provodi Unija udruženja poslodavaca RS. Cilj projekta je da kroz unapređenje saradnje između poslodavaca i Inspektorata RS budu smanjene mogućnosti za koruptivne radnje tokom inspekcijskog nadzora u Republici Srpskoj.

Projekat se provodi u okviru šireg programa „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije