Građanski aktivizam

Upoznavanje građana Zenice i Kaknja s tim “Kako šuma postaje šikara?”

Foto: D.Š.
“Da li, doista, treba istu sudbinu doživjeti Matinski vis u Žepču, Babina-Tvrtkovac u Zenici, Zvijezda u Varešu, Orlja u Olovu, Trstionica u Kaknju ili bilo koja druga vrijedna šuma da bi neko napokon reagirao?”, pitali su građani, nakon informisanosti o uništavanju šumskog kompleksa između Vareša i Kaknja za potrebe rudnika “Rupice” u Varešu i visoke šume na Kraljevom brdu, Crni vrh u općini Tešanj.

U nastavku aktivnosti kojima Udruženje “Fojničani” Maglaj građanima Zeničko-dobojskog kantona predstavljaju prirodna blaga u posjedu Bosne i Hercegovine, danas (29.05.2024.) su njegovi aktivisti, dijelili letke i drugi promotivni materijal u Zenici.

U sklopu projekta ovog udruženja “Korupcija je u šumi!”, takođe u Zenici i Kaknju “Fojničani” su krajem protekle sedmice organizovali dvodnevnu Konferenciju „Kako šuma postaje šikara?“, koja je imala za cilj da okupi sve relevantne aktere koji mogu doprinijeti suzbijanju korupcije i ilegalnih aktivnosti u šumama Zeničko-dobojskog kantona te unaprijediti zakonske i druge mehanizme zaštite vrijednih šuma i njihovog očuvanja na adekvatan i održiv način.

“Prvog dana konferencije u Zenici 23.5.2024. godine ukazali smo na brojne institucionalne probleme, ali i ponudili moguća rješenja za gospodarenje vrijednim šumama u Zeničko-dobojskom kantonu. Konferencija je nastavljena slijedeći dan 24.05.2024. godine, posjetom prašumi Trstionica u Kakanju, jedine prašume u ZDK. Učesnici konferenciji bili su oduševljeni posebno ovim dijelom konferencije, jer bismo ovu prašumu mogli jednostavno opisati kao mjesto gdje stabla umiru prirodnom smrću, prepuštenu prirodnim procesima bez ljudske intervencije. Međutim, Trstionica je puno više od toga. Ona je živi laboratorij, riznica biodiverziteta i podsjetnik na bogatstvo prirodne baštine BiH. Trstionica je najbolji dokaz da priroda može opstati bez čovjeka, a veliko je pitanje da li mi možemo opstati bez prirode” – izjavio je na današnjoj Uličnoj akciji u Zenici Davor Šupuković, generalni sekretar Udruženja “Fojničani” Maglaj.

Šupuković kaže da su, pored podjele promotivnog materijala, sa građanima razgovarali na temu stanja sa šumama u ovom kantonu Federacije BiH, te čuli i njihove prijedloge, kojima bi se mogli unaprijediti zakonski i drugi mehanizmi zaštite vrijednih šuma i njihovog očuvanja na adekvatan i održiv način.

“Kao i na Konferenciji prošle nedjelje, i na ovoj današnjoj Uličnoj akciji bilo je korisno čuti iskustva građana u borbi protiv ilegalnih radnji u šumama, izazove s kojima se susreću oni kojima je dato upravljanje nad njima, kao i saznanja građana o stanju i potencijalima vrijednih šuma u ZDK. Ništa manju zainteresovanost očekujemo i sutra (30.05.2024.) u Kaknju, gdje takođe organizujemo uličnu akciju” – kaže Šupuković.

Kada je riječ o reakcijama građana na uličnoj akciji u Zenici,na njihove aktivnosti, on ističe da ih je posebno zanimala trenutna situacija sa uništavanjem šumskog kompleksa između Vareša i Kaknja za potrebe rudnika “Rupice” u Varešu. Takođe, su pokazali interesovanje za informacije o uništavanju visoke šume na Kraljevom brdu, Crni vrh u općini Tešanj. Građani su iskazivali čuđenje zato što pet mjeseci nakon evidentnog ekocida, gdje je bez javne rasprave, procjene uticaja na okoliš, odluke Općinskog vijeća i mimo svih važećih zakona i prostornih planova posječeno 18 hektara visoko vrijedne šume koja je trebala biti zaštićena, još uvijek nema informacija da je iko od odgovornih osoba priveden ili barem pozvan na informativni razgovor.

“Da li, doista, treba istu sudbinu doživjeti Matinski vis u Žepču, Babina-Tvrtkovac u Zenici, Zvijezda u Varešu, Orlja u Olovu, Trstionica u Kaknju ili bilo koja druga vrijedna šuma da bi neko napokon reagirao, pitali su nas građani. Na što, nažalost, nismo imali adekvatne odgovore, jer su oni isključivo u domenu nadležnih vlasti kantona i Federacije” – prenio je informacije sa zeničke akcije aktivista UG “Fojničani” Maglaj.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije