Građanski aktivizam

Uspjeh mještana: Uspješno riješeno pitanje kina “Kozara”

Prošle godine u više navrata mještani koji žive u blizini Kina Kozara održavalai su proteste.

Odbornici Skupštine grada Banjaluke usvojili su odluku, kojom će biti omogućeno da na lokaciji kod kina „Kozara“ umjesto četrnaestospratnice bude izgrađen park.

Gradonačelnik Draško Stanivuković izrazio je zadovoljstvo što je konačno riješeno pitanje kina „Kozara“.

– Možemo obradovati mještane ovog dijela grada i reći da tu neće biti sagrađena stambena zgrada, nego jedan prelijepi park posvećen Veleizdajničkom procesu. U fazi smo da to privatno zemljište kupimo i damo zamjensku lokaciju investitoru – kazao je gradonačelnik dodajući da će ovaj novi park biti peti po redu od kada je preuzeo mandat gradonačelnika.

Dakle, kako je kazao – jedan neboder mijenjamo lijepom zelenom površinom.

-U konačnosti smo riješili i ovo pitanje kina Kozara u korist Grada i stanovnika. Isto tako, kao što smo riješili i sporove u vezi sa Sokolskim domom i Radničkim univerzitetom – kazao je gradonačelnik.

Podsjetimo da je Regulacioni plan za prostor oko nekadašnjeg kina Kozara, usvojen u 2018. godini, proglašen neustavnim i nezakonitim!

Odluka o donošenju Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenju, odlučio je danas Ustavni sud Republike Srpske.

Iz Ustavnog suda Republike Srpske saopšteno je da je sud ocijeno da donosilac ovog akta, u postupku pripreme, izrade i donošenja osporene odluke nije postupao saglasno relevantnim odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju, čime je istovremeno narušio i ustavno načelo zakonitosti.

Riječ je o Regulacionom planu iz 2018. godine kada je usvojen Regulacioni plan za vrijeme bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića. Ovim Regulacionim planom na mjestu Kina Kozara predviđena je zgrada koja prema današnjim planovima investitora treba da ima 13 spratova.

Podsjetimo da su se tada stanari žalili na ovaj Regulacioni plan i planiranu zgradu, a samo idejno rješenje dugo vremena bilo je predmet dogovora između investitora i današnjeg gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Prošle godine u više navrata mještani koji žive u blizini Kina Kozara održavalai su proteste.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije