Građanski aktivizam

Ustali mještani: Tražimo zaštitu zavelimskog i buškoblatskog kraja od novih vjetroelektrana, solarnih panela i dalekovoda

Javna prezentacija nacrta Prostornog plana općine Tomislavgrad

Jučerašnja javna prezentacija Nacrta prostornog plana Općine Tomislavgrad, za razdoblje 2017.-2037. godina, okupila je u Kazagincu brojne mještane cijelog buškoblatskog i zavelimskoga kraja, od Grabovice, Bukove Gore, Kazaginca, Mijakova Polja, Zaljuti, Rošnjača, Vranjača, Vinice, Pasiči, Renića, Liskovače, do susjednog Aržana.

Njihova pitanja i primjedbe bile su usmjerena prema zaštiti njihovih interesa, okoliša i prirodnih vrijednosti te spriječavanju daljnje devastacije ovog prekrasnog kraja.

Zainteresirani nisu mogli stati u učionicu

Učionica osnovne škole Kazaginac bila je pretijesna za primiti sve zainteresirane mještane i odseljene, te je gotovo polovica zainteresiranih pratila izlaganja iz prikrajka, iz školskog hodnika.

U ime Općine Tomislavgrad prijedlog plana su izlagali Danijel Skočibušić, pomoćnik načelnika za graditeljstvo i prostorno uređenje, te stručni savjetnici i suradnici Božana Bagarić, Igor Pranjić, Jakov Zorić i Matea Jurčević.

javna prezentacija Nacrta prostornog plana Općine Tomislavgrad
Okupljeni mještani imali su niz pitanja te su iznijeli brojne primjedbe i nedostatke u prostornom planu, pri čemu je poseban naglasak dat inicijativi za proglašenje Zavelima kao geomorfološkog parka, kojeg treba dodatno zaštititi kao područje s posebnim obilježjima.

Sačuvati ovaj kraj od energetskog iscrpljivanja

Poseban naglasak okupljenih bio je na zaštiti zavelimskog i buškoblatskog kraja od novih vjetrenjača, solara i dalekovoda, jer, kako su mještani rekli:  “Želimo sačuvati i zaštititi ovaj kraj i njegove prirodne resurse od daljnje devastacije i energetskog iscrpljivanja”.

Istaknuto je kako je ovaj kraj potapanjem Buškog Blata pretrpio veliku štetu, dajući nemjerljiv energetski i drugi doprinos široj zajednici proteklih 50 godina, a financijski, i danas omogućuje Općini Tomislavgrad godišnji prihod od cca 4,9 milijuna KM a po novom ugovoru HEP bi trebao isplaćivati gotovo dvostruko veći iznos.

Istaknuto je da ovaj kraj ima potencijal za razvoj turizma, proizvodnju ekološki zdrave hrane, planinarenje, lovstvo i druge sadržaje koji mogu omogućiti održivi razvoj i budućnost cijele zajednice.

Proglasiti Zavelim zaštićenim krajolikom

U vezi navedenog pokrenuto je potpisivanje peticije za proglašenje cijelog Zavelima zaštićenim krajolikom, kao i da se pokrene izmjena Odluke Općinskog vijeća Tomislavgrada o uvjetima, lokacijama i naknadama za izgradnju vjetroelektrana i solara, te izbacivanje lokacija za vjetroelektrane VE Vinica (K.O. Vinica), VE Liskovača (K.O. Korita) i VE Široka Draga (K.O. Liskovača), solarne elektrane na Tušnici iznad Prisoja iz prijedloga prostornog plana, kao i odbacivanje planiranog dalekovoda Liskovača – Mijakovo Polje – Vinica – Posušje.

javna prezentacija Nacrta prostornog plana Općine Tomislavgrad

Nakon završetka rasprave, koja je trajala duže od dva sata, prikupljeno je 100-tinjak potpisa peticije mještana, te će se ista nastaviti prikupljati do 15. lipnja 2024., pa mještani mole sve koji podržavaju njihova nastojanja da im se pridruže potpisivanjem peticije koju planiraju dostaviti Općini Tomislavgrad.

Traženo je i proširenje stambenih zona u pojedinim naseljima koje su ispuštene prostornim planom, te je istaknuto kako je prekratak rok za podnošenje primjedbi na plan do 10. lipnja 2024., kako bi se vlasnici zemljišta pravodobno upoznali sa zonama urbanog širenja. Stoga ih ovim putem pozivaju da žurno provjere jesu li njihove parcele izostavljene iz predviđenih zona građenja, kako se ne bi našli u situaciji da na svojoj zemlji ne mogu graditi stambene objekte. Isto tako, pozivaju se svi koji nemaju legalizirane objekte da se hitno jave Općini kako bi iskoristili trenutnu mogućnost rješavanja dokumentacije i postupka legalizacije koji vrijedi do konca 2024. godine, jer se nakon toga roka isti više neće moći legalizirati.

Mještani jasno iskazali svoje potrebe

Ukazano je na potrebu ispravka naziva pojedinih naselja i njihova povezivanja, zatim uvrštenja u prostorni plan koridora ceste Korita-Mijakovo Polje-Vinica – Studenci, kao najkraćeg prometnog pravca iz Tomislavgrada i Srednje Bosne prema Jadranskom moru, kategorizacije LC Roško Polje – Vinica, s novim kooridorom za obilaznice Hambar – Lepuv – Krnjin.
Zatražena je dodatna analiza geomorfoloških spomenika prirode, kojima treba dodati Bilobrkovu pećinu i jamu Brina, kao i druge lokacije, te utvrditi popis svih izvorišta koje treba detaljno popisati i zaštititi.
Mještani su istaknuli i niz drugih promjena u planu, ističući potrebu za usklađivanjem s stvarnim potrebama i karakteristikama područja, spominjući u tom kontekstu i akumulaciju u Viničkom polju, za koju je tijekom rasprave utvrđeno da je njena stvarna svrha izgradnja reverzibilne HE prema planovima iz bivše države, dok u PP stoji nejasna formulacija u vidu poljoprivredne namjene.

Usuglašeno je da se svi izneseni i drugi prijedlozi dostave radnoj skupini, sastavljenoj od predstavnika svih mjesnih zajednica, koja će iste obraditi i objedinjeno dostaviti Općini Tomislavgrad do 10. lipnja 2024.

javna prezentacija Nacrta prostornog plana Općine Tomislavgrad

Skupina mještana okupljena u zavičajne i ekološke udruge buškoblatskog i zavelimskog kraja na kraju je zaključila da “sudeći po raspoloženju ovog skupa možemo zaključiti kako je Zavelim obranjen, te postoji opće suglasje o zaštiti cijelog buškoblatskog i zavelimskog kraja od nove izgradnje vjetrenjača, solara i dalekovoda. Ovakav angažman i zajedništvo mještana ključni su za postizanje balansa između razvoja i očuvanja prirodnih resursa, te osiguravanje bolje budućnosti za sve stanovnike buškoblatskog i zavelimskog kraja.

Vjerujemo da će odgovorni za izradu prostornog plana i općinski vijećnici prihvatiti dostavljene prijedloge lokalne zajednice, koja ne prihvaća devastaciju, daljnje energetsko iscrpljivanje i uništavanje ovog prelijepog kraja”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije