Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Ustavni sud BiH: Odluka po apelaciji Davora Dragičevića uskoro

Ustavni sud Bosne i Hercegovine mogao bi, ukoliko to epidemiološke prilike budu dozvoljavale, krajem novembra da konačno donese odluku po apelaciji Davora Dragičevića oca ubijenog Davida Dragičevića i njegovog advokata Ifeta Ferageta. Dragičević i Feraget su apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog nepostojanja rezultata istrage ubistva Davida Dragičevića podnijeli prije osamnaest mjeseci. Prije mjesec dana su građani okupljeni oko grupe “Pravda za Davida” zatražili od Ustavnog suda BiH da radi svoj posao pitajući zašto se po ovoj apelaciji ne odlučuje gotovo dvije godine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine za Gerila info najavljuje mogućnost skorog riješavanja po toj apelaciji.

“Obavještavamo Vas da je Plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine planirana za kraj novembra ove godine ukoliko to budu dozvoljavale epidemiološke prilike, te da će se na toj sjednici razmatrati predmet za koji pitate”, kratak je odgovor Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Banjalučko Okružno tužilaštvo zvanično je istragu ubistva otvorilo tri mjeseca kasnije. Za sada, zvanično, bez bilo kakvih rezultata.

Iz ovog tužilaštva za Gerila info napominju da sprovode istragu protiv N.N. lica u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

“Okružno javno tužilaštvo Banja Luka do sada je preduzelo brojne i odgovarajuće istražne radnje i dalje ih preduzima, kako bi se istraga u ovom krivičnom predmetu okončala otkrivanjem izvršilaca krivičnog djela i rasvjetljavanju svih činjenica I okolnosti pod kojima je predmetno krivično djelo izvršeno. U navedenom krivičnom predmetu nema značajnijih pomaka u pogledu pouzdanih dokaza za konkretna lica, koja bi se mogla dovesti u vezu sa počinjenim krivičnim djelom ubistvo”, odgovor je banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Apelaciju Ustavnom sudu u ime oca ubijenog Davida podnio je sarajevski advokat Ifet Feraget. Davor Dragičević  apelacijom traži reakciju Ustavnog suda i zbog nesprovođenja istrage protiv pojedinaca iz MUP-a Republike Srpske, kao i obustavljanja istrage protiv patologa Željka Karana koji je izvršio obdukciju nakon pronalaska tijela Davida Dragičevića.

Davor Dragičević tokom protesta. FOTO: Dejan Rakita

Davor Dragičević nedavno je tvrdio da on sumnja da se sa riješavanjem apelacije namjerno odugovlači jer ona pravno ne može biti odbijena. Isto tako, rekao je da ipak i dalje vjeruje u pravni sistem u Bosni i Hercegovini kao i da će pravda u slučaju njegovog sina na kraju morati biti zadovoljena.

Nakon što je Ustavni sud BiH odluku po apelaciji najavio za kraj novembra Davor Dragičević, za Gerila info, kaže da to odugovlačenje i odgađanje donošenja odluke jasno pokazuje u kakvom stanju se nalazi cijela Bosna i Hercegovine.

“Trenutno se sve svodi na njihovo očekivanje izbornih rezultata, što još jednom potvrđuje da ni jedna institucija u državi nije nezavisna od politike i vladajućih partija, prvoshodno SNSD-HDZ-SDA, koje opstruišu I onemogućavaju svaki napredak u bilo kojem smislu. Apelacija koju je moj advokat Ifet Feraget podnio Ustavnom sudu BiH, može imati dalekosežne posljedice po vladavinu prava u BiH i može biti samo jedna ispravna odluka a to je, da su MUP RS i Okružno tužilaštvo na čelu sa Želimirom Lepirom vodili svjesno istragu u krivom pravcu sa namjerom da zataškaju ubistvo i oslobode odgovorne za brutalno ubistvo Davida Dragičevića”, oštar je, u svojoj izjavi za naš portal, otac ubijenog Davida Dragičevića.

Njegov advokat Ifet Feraget, takođe je nedavno, istakao kako ne vidi ni jedan razlog zbog kojeg se odugovlači sa riješavanjem po apelaciji.

“Da li se Ustavni sud Bosne i Hercegovine bavi politikom? Ja ne vidim nijedan drugi razlog ovolikog odugovlačenja. Isto tako ne vidim ni mogućnost da apelacija bude odbijena”, rekao je Feraget nakon što su građani okupljeni oko grupe “Pravda za Davida” aktuelizovali pitanje nerješavanja apelacije.

Pravni eksperti u Bosni i Hercegovini navode da bi razlog sporog rješavanja po apelaciji mogao biti i preopterećenost Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji ima daleko veće nadležnosti od istih sudova u Evropi zbog specifičnosti uređenja Bosne i Hercegovine. Tako je Vehid Šehić bivši sudija i član “Foruma građana Tuzla” za BIRN izjavio kako on ne bi uplitao politiku u čitav slučaj mada je, kako kaže, politika upetljana u sve u Bosni i Hercegovini.

“Mnogo je predmeta na Ustavnom sudu, a Ustavni sud je najznačajnija institucija u BiH jer je čuvar Ustava ali i evropskih konvencija i ugovora koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala. Ja želim da vjerujem da će Ustavni sud u ovom slučaju odluku donijeti brzo zbog osjetljivosti predmeta. Ne bih prejudicirao kakva će ta odluka da bude, niti bih uplitao politiku u slučaj, mada je nažalost politika upetljana u sve u Bosni i Hercegovini”, rekao je povodom nerješavanja apelacije Davora Dragičevića Vehid Šehić a prenijela je Balkanska istraživačka mreža BiH.

Trg Krajine- Banjaluka- David Dragičević

“Prošlo je devetnaest mjeseci od kada je podnesena ta apelacija Ustavnom sudu a da nismo dobili nikakav odgovor. Činjenica je da od prvog dana od kada su građani stali uz roditelje ubijenog Davida Dragičevića na Davidovom trgu u Banjaluci u ovoj zemlji više ništa nije isto koliko god se, možda, vlast pretvarala da jeste. Pravda za Davida je razotkrila mnoge rupe u ovom sistemu a pogotovo rupe u pravosuđu koje je najslabija karika u ovom sistemu”, kaže za Gerila info Miljan Kovač iz udruženja građana “Put pravde”. Kovač napominje da građani očekuju samo da nadležni rade svoj posao i ništa više.

U međuvremenu su građani, okupljeni oko grupe “Pravda za Davida Ustavnom sudu BiH podnijeli novu apelaciju. Predmet apelacije je, kako se navodi, protivpravno lišavanje slobode, privođenje i višečasovno zadržavanje u policijskoj stanici desteak građana a sve zbog pokušaja održavanja konferencije za novinare na Trgu Krajine, na javnoj površini, 7. jula ove godine.

Hapšenje zbog konferencije za novinare 7. jul 2020

Iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su za Gerila info potvrdili da su zaprimili navedenu apelaciju 7. septembra i da je apelacija uredno registrovana.

“Navedena apelacija je uzeta u hitan rad zbog predmeta same apelacije pritvor/mjere zabrane. Međutim, ukazujemo da je neophodno ovaj predmet pripremiti u skladu sa Pravilima Ustavnog suda BiH, te kada se steknu uslovi biće stavljen na dnevni red neke od sjednica Velikog vijeća Ustavnog suda BiH”, piše u odgovoru Ustavnog suda BiH našem portalu.

U međuvremenu je pred pravosudnim institucijama Republike Srpske u toku nekoliko procesa protiv građana ili građana protiv policije a koji imaju direktne ili indirektne veze sa ubistvom Davida Dragičevića. U prvoj polovini oktobra pred Osnovnim sudom u Banjaluci očekuje se nastavak ročišta po tužbi Aleksandre Ninić Vranješ i Sofije Grmuša po tužbi protiv MUP-a Republike Srpske i Republike Srpske. Ninić-Vranješ i Grmuša policiju i RS tuže zbog diskriminacije i onemogućavanja uživanja osnovnih ljudskih i građanskih prava zagarantovanih Ustavom Republike Srpske a što se manifestovalo zabranom sjedenja na javnoj klupi na banjalučkom Trgu Krajine.

Pred sudovima u Banjaluci obustavljena su dva postupka protiv većeg broja građana za koje je banjalučka policija pokrenula prekršajne postupke zbog dešavanja iz 2018. godine. Riječ je o prijavama nakon hapšenja na ulicama Banjaluke poslije velikog protesta 30. decembra 2018. godine i okupljanja ispred banjalučke Policijske uprave u septembru iste godine. Zvanično obrazloženje, prvo Osnovnog a zatim i banjalučkog Okružnog suda, jeste da je podnosliac prijave (Policijska uprava Banjaluka, Policijska stanica Centar) odustao od gonjenja.

U “Pravdi za Davida” su zatražili pojašnjenje Ministarstva unutrašnjih poslova zašto je policija odustala od gonjenja onih za koje je tvrđeno da ruše državu i organizuju nasilnu promjenu vlasti.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije