Komentari i analize

UZALUDNA RJEŠENJA UREDA ZA RAZMATRANJE ŽALBI: Rudniku “Đurđevik” odgovara samo dizel gorivo firme “Junuzović-kopex”

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva TK Adnan Šabić, Esad Hodžić, Nermin Alić i pravno lice “Junuzović-kopex” terete se za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja prilikom nabavke i prodaje dizel goriva od firme “Junuzović-kopex” za RMU “Đurđevik”.

Iako je Ured za razmatranje žalbi poništio odluku o izboru firme “Junuzović-kopex” kao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku dizel goriva, RMU “Đurđevik” ipak je pronašao način da s ovom firmom potpiše ugovore vrijedne preko 1,4 miliona maraka. Podsjetimo, prošle godine je donesena prvostepena presuda u kojoj je više lica osuđeno na zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, a upravo u vezi sa zloupotrebama prilikom nabavke i prodaje veće količine dizel goriva od firme “Junuzović-kopex” za RMU “Đurđevik” tokom 2006. godine

Istog dana (16. marta) kada je Vlada FBiH proglasila stanje nesreće zbog pandemije koronavirusa, Rudnik mrkog uglja “Đurđevik” raspisao je tender za nabavku dizel goriva u poslovne svrhe. Prvog dana mjeseca juna v.d. direktor Samir Hadžić potpisuje odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, prema kojoj se ugovor na period od 12 mjeseci, vrijedan preko tri i po miliona maraka bez PDV-a, trebao dodijeliti firmi “Junuzović-kopex” d.o.o. Lukavac.

Međutim, nakon žalbi drugih ponuđača, a poslije tačno mjesec dana, Ured za razmatranje žalbi BiH (URŽ) poništava navedenu odluku i predmet vraća na ponovni postupak. Razlog – odabrani ponuđač nije popunio obrazac za cijenu ponude roba onako kako je to traženo tenderskom dokumentacijom.

Nakon toga RMU “Đurđevik” provodi novu e-aukciju, ovoga puta samo s dva kvalifikovana ponuđača. Ponude koje su pristigle bile su niže od procijenjene vrijednosti nabavke (4.200.000 KM). Ipak, umjesto da RMU “Đurđevik” izabere najpovoljnijeg ponuđača, donosi se odluka o otkazivanju postupka javne nabavke.

Ubrzo URŽ poništava odluku RMU “Đurđevik” o otkazivanju postupka te predmet opet vraća na ponovni postupak. No, iz “Đurđevika” ponovo donose istu odluku – otkazuju postupak javne nabavke, da bi URŽ poništio i tu odluku… Do danas, URŽ je poništio ukupno tri odluke o otkazivanju postupka javne nabavke dizel goriva.

“Na dan pokretanja postupka proglašeno je stanje nesreće. U međuvremenu su cijene goriva drastično pale. To je osnovni razlog što otkazujemo – zbog prevelike cijene u odnosu na trenutne cijene na tržištu”, objašnjava za Žurnal rukovodilac Službe za javne nabavke RMU “Đurđevik” Edin Mešić.

Ono što Mešić ne navodi, a što u rješenjima URŽ-a jasno piše, tačkom 5.20 tenderske dokumentacije precizno je propisana i definisana formula promjene cijena, na više i na niže, a koja je vezana za parametre prosječne cijene koju objavljuje Agencija za statistiku BiH. Upravo zbog ovoga Mešićevo obrazloženje nema argumentovan osnov.

DIZEL GORIVO SAMO OD FIRME “JUNUZOVIĆ-KOPEX”

S obzirom na to da je dizel gorivo potrebno za funkcioniranje samog rudnika, RMU “Đurđevik” ga mora nabavljati. Umjesto da potpišu ugovor s jednim od kvalifikovanih ponuđača i tako riješe problem snabdijevanja gorivom, iz RMU “Đurđevik” odlučuju nekoliko puta provesti jedan od najnetransparentnijih postupaka – pregovarački postupak bez objave obavještenja. Tačnije, u proteklih nekoliko mjeseci, nakon provedenih takvih postupaka, potpisana su tri ugovora vrijedna preko 1,4 miliona maraka. Sva tri puta ugovori su potpisani s firmom – “Junuzović-kopex”!

Dakle, uzaludne su žalbe kvalifikovanih firmi i rješenja URŽ-a. Gorivo se nabavlja samo od firme koja je imala najpovoljniju ponudu prvi put i koja je tom prilikom dostavila nepotpunu dokumentaciju. Kako ugovor RMU “Đurđevik” i “Junuzović-kopexa” na godinu dana nije potpisan zbog navedenog rješenja URŽ-a, našao se drugi način – provođenje pomenutih pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja zbog “krajnje hitnosti”. Za RMU “Đurđevik” tu nema ništa sporno.

“Kada provodimo pregovarački, mi objavimo na našoj stranici informaciju da se može javiti bilo ko. Uvijek se samo Junuzović javi”, govori Edin Mešić. Treba li uopće napominjati da većina kompanija prati isključivo službeni Portal javnih nabavki i obavještenja koja se tu objavljuju?!

Slobodan Golubović iz Centra za razvoj medija i analize za Žurnal govori kako je jasno da RMU “Đurđevik” pogoduje jednom ponuđaču.

“Analizom dokumentacije koja je vezana za otvorene postupke nabavke dizel goriva, ali i pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja o nabavci koji su posljedica poništenja otvorenih postupaka zbog ‘krajnje hitnosti’, jasno je da ugovorni organ pod različitim neutemeljenim izgovorima pogoduje jednom ponuđaču”, ističe Golubović, te dodaje:

“Zabrinjavajuća je praksa jednog dijela ugovornih organa u BiH koji, slučajno ili namjerno, naprave propuste u provođenju otvorenih postupaka, što dovede do žalbenog postupka, te ponavljanja ili poništenja postupka nabavke i gubljenja dragocjenog vremena, a to onda rezultira ‘spašavanjem situacije’ kroz provođenje pregovaračkog postupka bez objave obavještenja koji se pravda ‘krajnjom hitnošću’. Kroz monitoring javnih nabavki pomenuta praksa se pokazala veoma česta kod nabavki goriva i to upravo kod ugovornih organa čija je djelatnost vezana za rudarstvo i energetiku.”

SUMNJIVO POSLOVANJE “ĐURĐEVIKA” I FIRME “JUNUZOVIĆ-KOPEX”

Za ljude iz RMU “Đurđevik” prepreka za potpisivanje ugovora s kompanijom “Junuzović-kopex” nije ni donesena, istina prvostepena, sudska presuda.

Naime, u decembru 2019. godine Vijeće Kantonalnog suda Tuzla je prema optužnici Kantonalnog tužilaštva TK donijelo osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za bivšeg direktora RMU “Đurđevik” Adnana Šabića i izreklo mu kaznu zatvora u trajanju od šest godina. Izrečene su i kazne zatvora za bivšeg šefa Službe za komercijalne poslove RMU “Đurđevik” Esada Hodžića i bivšeg rukovodioca Sektora trgovine na veliko u kompaniji “Junuzović-kopex” Nermina Alića, dok je navedenoj firmi izrečena novčana kazna u iznosu od 100.000 maraka.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva TK Adnan Šabić, Esad Hodžić, Nermin Alić i pravno lice “Junuzović-kopex” terete se za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a u vezi sa zloupotrebama prilikom nabavke i prodaje veće količine dizel goriva od firme “Junuzović-kopex” za RMU “Đurđevik” tokom 2006. godine.

Sam vlasnik firme „Junuzović-kopex” Amir Junuzović je, prema pisanju medija, dva puta osuđen za zloupotrebu i prevaru u poslovanju s Rudnikom „Kreka”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije