Građanski aktivizam

Uzdoljani i Donjevaščani dobili prvu bitku za spas Volujaka

Mjesna zajednica Uzdol s podružnicama Donja Vast, Krančići, Ljubunci i Eko udruga Volijak-Dobro Polje Prozor-Rama dobili su prvu bitku za spas rijeke i kanjona Volujak.

Firma MM Energi d.o.o. Prozor-Rama čiji je direktor Veronika Soldo, a prokurist Marko Soldo, dobila je okolišnu dozvolu za izgradnju mini hidroelektrane Volujak na istoimenoj rijeci i  kanjonu.

Prije izdavanja Rješenja općina Prozor-Rama uputila je  primjedbe 28.05.2019. SRT „Ramske vode“ su također uputile svoje primjedbe. Međutim, te primjedbe nisu uvažene te je Federalno ministarstvo okoliša i turizma pod vodstvom ministrice Edite Đapo izdalo Rješenje o izdavanju okolišne dozvole investitoru MM Energi d.o.o. 09.09.2019. godine.

Mjesna zajednica Uzdol i Eko udruga Volijak-Dobro Polje pokrenuli su upravni spor 12.10.2019. godine  kod županijskog suda  u Sarajevu.

Ovaj sud je donio Presudu broj: 090 U 034964 19U od 06.11.2020. godine kojom je uvažena Tužba Mjesne zajednice Uzdol i Eko udruge Volijak-Dobro polje te se izdano rješenje poništava i predmet vraća tuženom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na ponovno postupak.

 

Ovom presudom dobivena je tek prva bitka u spašavanju Volujaka.

Hoće li stati uništavanje prirodnih ljepota u BiH?

U Bosni i Hercegovini je do sada izgrađeno 109 malih hidroelektrana. A barem ih je još 340 u raznim fazama planiranja, pripreme i izgradnje. Sudeći po izjavama investitora, na kraju bi ih moglo biti i preko 600 – što znači da u BiH neće biti ni rijeke ni potoka bez barem jedne male hidroelektrane.

Izgradnja MHE u BiH nije rezultat strateških potreba za električnom energijom, nego namjere da se zadovolje investitori – uglavnom izvanredno povezani s vlastima i stranačkim krugovima.

Zahvaljujući izdašnim poticajima, izgradnja malih hidroelektrana je posao na kojem se odlično zarađuje

104 male hidroelektrane, koliko ih je bilo u pogonu 2019. godine, proizvele su 497,99 GWh (tek 3,1% od ukupno proizvedene električne energije u BiH). – piše www.voda.ekoakcija.org

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je 23. lipnja  2020. godine Deklaraciju o zaštiti rijeka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na cjelokupnom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

Tim se zaključkom Vladi Federacije BiH daje rok od tri mjeseca da provede analizu i predloži izmjene u zakonodavstvu koje bi omogućile provođenje te  zabrane u praksi.

Ostaje za vidjeti tko je jači; Građani i svijest o zaštiti okoliša ili investitorska pohlepa u sprezi s političkom

No, ima primjera u BiH gdje su građani uspjeli zaustaviti uništavanje Bogom danih prirodnih ljepota, a u nekim mjestima su građani „faulirani“ kao što se dogodilo na rijeci Doljanki.

U ovom slučaju Uzdoljani i Eko udruga Volujak-Dobro Polje dobili su tek prvi bitku u spašavanju Volujaka. Očekivati je da će se njima pridružiti i drugi građani i udruge, te da će ovo poslužiti kao primjer drugima kako se bori za svoj okoliš.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije