Podsjećanja

V 2021.: Šljunkarska destrukcija i bezakonje i u Kozluku (video)

U rubrici Podsjećanja i tekst portala Antikorupcija iz maja 2021.: Problem dodatno ističe činjenica da nasuprot Kozluka, sa druge strane rijeke Drine, na teritoriji Srbije, nema takvih prizora brutalne devastacije zemljišta uz korito. Što ukazuje na to da se ovom problemu u susjednoj nam državi više vodi računa i da su šljunkari tamo “pod kontrolom”. Bar uz Drinu.

Nakon što se neformalna grupa građana “Zaustavimo nelegalnu i nekontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Drine”, početkom ovog mjeseca, na području Zvornika, upustila u neravnopravnu borbu sa šljunkarima i koruptivnim lancem u njihovoj pozadini i nekon što je portal Antikorupcija objavio snimke devastacije zemljišta na području zvorničke mjesne zajednice Tršić, Grupi i Portalu javljaju se i građani sa drugih područja, ukazujući na slične primjere uništavanja i bezakonja.

Između ostalog, mještani zvorničkog naselja Kozluk, koji su i Grupu i Portal i nadležne pozvali da dođu i na licu mjesta se uvjere kako se u njihovoj mjesnoj zajednici provodi uređenje riječnog korita, što je, zapravo jedini legalni posao šljunkara.

“Pozivano vas da vidite šta je “uređenje korita”, da vidite kratere, uništeno poljoprivredno i drugo zemljište u priobalju Drine”, naveli su Kozlučani, zadovoljni što se pojavio neko ko ovaj problem smatra ozbiljnim i želi da se bavi njim. I spremni da i sami daju svoj doprinos u uvođenja reda u ovoj oblasti i pritisku na nadležne da rade svoj posao i sprječavaju i sankcionišu kršenje zakona.

I, zaista, stepen devastacije priobalnog zamljišta je, kao i na nekim drugim mjestima na kojim nadležni organi, već godinama, “okreću glavu” od problema (što bi, samo po sebi, trebao biti predmet istrage odgovarajućih agencija), je šokantan. I dovodi u pitanje mogućnost pravljenja obaloutvrda, koje bi mještane ovog, kao i naselja u gornjem toku Drine – Glavičicama, Janji i drugim sve do Bijeljine – zaštitile od budućih poplava.

Problem dodatno ističe činjenica da nasuprot Kozluka, sa druge strane rijeke Drine, na teritoriji Srbije, nema takvih prizora brutalne devastacije zemljišta uz korito. Što ukazuje na to da se ovom problemu u susjednoj nam državi više vodi računa i da su šljunkari tamo “pod kontrolom”. Bar uz Drinu.

Iz neformalne grupe građana “Zaustavimo nelegalnu i nekontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Drine” ističu da će upravo na ova dva primjera – u Tršiću i Kozluku – “testirati” nadležne u JU “Vode Srpske”, Inspektoratu RS, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i lokalne vlasti u Zvorniku. I da će zahtjevati odgovore kako je i čijom krivicom došlo do ovakvog ekocida u opštini Zvornik.

“Tražićemo i odgovornost. Ali ćemo postepeno krenuti od traženja odgovora ko je nadležan i za koju oblast da se uredi korito rijeke Drine od Zvornika do Bijeljine, ko je dao koncesije i odobrenja za iskop, ukoliko su dati, i zašto nije spriječeno nekontrolisano izvlačenja šljunka i pijeska na ovom području, umjesto da se, kako je to trebalo, samo uredi korito rijeke, čišćenjem i produbljivanjem”, kažu nam u zvorničkoj grupi.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije