Vijesti

Već otkrivena 51 sumnjiva diploma u javnoj upravi

Uporedo s istragom Tužilaštva USK o izdavanju lažnih diploma koja se vodi na području Unsko-sanskog kantona, traje i dalje provjera diploma osoba zaposlenih u kantonalnim institucijama, a ove aktivnosti provodi poseban tim oformljen od strane Vlade ovog kantona.

Prema riječima Šejle Šarić, koja se nalazi na čelu ovoga tima, njihove aktivnosti se odvijaju u posljednjih godinu dana i do sada su evidentirali 51 sumnjivu diplomu, a svi ovi slučajevi su predati na dalje postupanje policiji i Tužilaštvu USK.

“Na početku ovoga posla susreli smo se s problemom, jer ne postoji jedinstveni registar institucija čiji je osnivač kanton, pa smo svima njima uputili uputstvo o provjeri diploma njihovih zaposlenika. Zbog pandemije virusa korona, jedan broj tih institucija nije uspio završiti provjere, pa se čitav postupak usporio”, kaže Šarićeva za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, zadatak tima kojem je na čelu jeste da utvrdi sumnje i nepravilnosti koje postoje u vezi sa diplomama, a dalje procesuiranje je zadatak nadležnih institucija.

Pomenuta provjera diploma inicirana je poslije više slučajeva otkrivanja lažnih diploma, koje su imale negativan odjek u javnosti, kao i afera s radom ustanova koje se bave obrazovanjem odraslih na području USK.

Podsjećamo kako Tužilaštvo USK trenutno vodi istragu o lažnim diplomama kojom su obuhvaćene tri ustanove za obrazovanje odraslih iz ovoga kantona i da je ona otkrila do sada više od stotinu osoba koje su kupile takve diplome.

U ovoj pravosudnoj ustanovi ističu kako se u ovom trenutku istraga vodi protiv ukupno 72 lica s tendencijom da se ovaj broj poveća kako istraga bude odmicala.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije