Vijesti

Veliki protesti u Bjelorusiji, policija pucala u zrak i privodila demonstrante

U Bjelorusiji se ponovo održavaju veliki protesti na kojima je policija ispalila nekoliko metaka upozorenja u zrak i počela privoditi demonstrante kojih je na hiljade marširalo glavnim gradom i tražilo ostavku dugogodišnjeg lidera Aleksandra Lukašenka.

Veliki protesti se održavaju u prijestolnici Minsku već 12 vikenda zaredom čime se vrši pritisak na Lukašenka koji je kazao da ne planira odstupiti s 26-godišnje vlasti uprkos krizi.

Lukašenko je ove sedmice djelimično zatvorio bjeloruske granice prema Zapadu, smijenio ministra unutrašnjih poslova i rekao da bi svi demonstranti koji dodirnu policajce na protestima trebali “ostati barem bez ruku”.

U Minsku su formirane najmanje dvije kolone demonstranata, a u jednoj je bilo oko 20.000 ljudi.

U videu koji je opozicija objavila na svojim društvenim mrežama vide se demonstranti koji skandiraju “mi vjerujemo, mi možemo, mi ćemo pobijediti”, ali Reuters nije mogao neovisno provjeriti autentičnost snimka.

Policija je koristila silu nad demonstrantima (Foto: EPA-EFE)Policija je koristila silu nad demonstrantima (Foto: EPA-EFE)

 

U Minsku nije bio dostupan internet na mobitelima, a nekoliko stanica metroa je zatvoreno.

Grupa za zaštitu ljudskih prava objavila je imena 45 osoba koje su bile pritvorene zbog prisustva na protestima.

Jedan od svjedoka je rekao da je policija koristila silu kako bi rastjerala demonstrante.

Demonstranti traže ostavku Aleksandra Lukašenka (Foto: EPA-EFE)

Demonstranti traže ostavku Aleksandra Lukašenka (Foto: EPA-EFE)

 

“Demonstranti su došli do polja blizu spomen mjesta Kurapatyja, a policijski kombiji su se zaustavili nakon čega su jurili za ljudima najvećom mogućom brzinom te dimne bombe među gomile. Mnogo ljudi je privedeno i sve se to odvijalo na otvorenom terenu tako da nismo imali gdje ni pobjeći”, kazao je jedan od svjedoka.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije