Podsjećanja

VI 2023.: Kako je borba građanskog davida, završila hapšenjem korumpiranog političkog golijata – slučaj stanara iz sarajevske starogradske ulice Maguda 3

Sa jedne od press konferencija NGG "Zgrada" (Foto: Creativo)
I dok Tužilaštvo i drugi organi rade na rasvjetljavanju ovog slučaja, stanari zgrade iz ulice Maguda 3 napokon, nakon dvije godine, mogu malo „odahnuti“. A do koje granice ide bahatost i drskost pojedinaca u vlasti najbolje pokazuje izjava još uvijek aktuelnog načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, koji je jednom prilikom gostujući na televiziji a na upit novinarke „Ko Općinu najviše koči prilikom implentacije projekata?“, izjavio: „Nažalost, zakonska regulativa!“. (U rubrici Podsjećanja, portala Antikorupcija, tekst iz juna 2023.)

Postupak izdavanja građevinske dozvole za gradnju stambeno-poslovnog objekta u ulici Maguda do broja 1 u sarajevskom naselju Alifakovac je prekinut s obzirom da je predmet privremeno izuzet od strane Ministarstva sigurnost BiH – Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Ovu informaciju su članovi neformalne grupe “Zgrada” dobili 26. maja ove godine od Službe za urbanizam Općine Stari Grad, skoro dva mjeseca nakon podnošenja zahtjeva za pristup informacijama.

Međutim, borba neformalne grupe građana „Zgrada“ traje pune dvije godine. Naime, prije tačno dvije godine, 14. juna 2021., stanari iz ulice Maguda 3 iz medija saznaju da je dvorište ispred njihove zgrade sada zasebna parcela označena kao gradilište i da se ona prodaje. Odmah su se obratili Općini Stari Grad Sarajevo i to: Službi za opću upravu i inspekcijske poslove, Službi za urbanizam, Službi za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar i stambene poslove, Predsjedavajućem Općinskog vijeća Stari Grad Mirzi Bataloviću, svim vijećnicima OV Stari Grad, općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove,  Inspektoratu urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije, Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo i Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo. Njihov zahtjev je bio jasan a to je da se javni konkurs od 14.06.2021. poništi, da se provjeri procedura donošenja regulacionog plana “Alifakovac – Babića Bašča” i parcelacije zemljišta, da se zaustavi planirani građevinski pothvat i izbriše iz regulacionog plana, te ponovo razmotri i uvaži prigovor podnesen još 2016. Vjerovali su da izmjene regulacionog plana i parcelacija zemljišta nisu urađeni u skladu sa zakonom a kao rezultat toga smatrali su da su životi i imovina stanara zgrade ugroženi jer se parcela na kojoj je planirana gradnja novog objekta nalazi na nestabilnom terenu označenom kao klizište. Tada su se prvi put obratili i Obudsmanu za ljudska prava.

Malo nakon toga, krajem juna 2021. godine, građani šalju dopis Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH jer je parcela koja se prodaje nastala cijepanjem parcele koja se nalazi u obuhvatu nacionalnog spomenika “Historijski urbani krajolik Sarajevo”. Komisija je odmah reagovala i poslala dopis Općini, na ruke načelniku Ibrahimu Hadžibajriću u kojem traži hitno zaustavljanje postupka i zamrzavanje svih aktivnosti prodaje parcele, te da za predmetnu parcelu i neposredno okruženje Općina Komisiji dostavi relevantne izvode iz RP “Alifakovac Babića Bašća” (uključujući i plan parcelacije) i Separata zaštite nasljeđa rađenog za potrebe RP-a kako bi Komisija dala mišljenje o usklađenosti predložene intervencije sa odredbama Odluke o proglašenju „Historijskog urbanog krajolika“ nacionalnim spomenikom BiH, a kako se odlukom Komisije ne bi prouzrokovala šteta potencijalnim investitorima. Tada se uključuju i Ombudsmeni za ljudska prava koji, također, šalju preporuku načelniku Općine Stari Grad da zaustavi postupak i aktivnosti prodaje sporne parcele, a radi razmatranja usklađenosti predložene intervencije sa odredbama Odluke i sačinjavanja mišljenja Komisije.

Međutim, 5. jula 2021. godine, ignorišući dopis Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i preporuku Ombudsmena za ljudska prava, Općina provodi konkurs i prodaje spornu parcelu privatnom investitoru. Treba napomenuti da su predstavnici neformalne grupe „Zgrada“ tada izbačeni iz sale Općine na kojoj je održana javna licitacija i prodaja parcele.

Iako su stanari zgrade iz ulice Maguda 3 još 2016. godine podnijeli primjedbe na izmjene regulacionog plana, tek nakon obraćanja Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, Inspektoratu urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije, u augustu 2021. godine dobivaju obavijest od Općine Stari Grad u kojem ih obavještavaju da primjedbe na regulacioni plan, koje su podnijeli 2016. godine nisu prihvaćene.

Krajem januara 2022. godine predstavnici neformalne grupe “Zgrada” po prvi put organizuju press konferenciju na kojoj su upozorili da su izmjene regulacionog plana i prodaja parcele za gradnju objekta na klizištu urađeni nezakonito te da su zbog toga zabrinuti za svoje živote i imovinu.

Treba napomenuti da se nakon toga i Općina Stari Grad oglasila demantijem u kojem optužuje neformalnu grupu „Zgrada“ da obmanjuje javnost i neutemeljno uptužuje Općinu za ugrožavanje građana i imovine. Ista ona Općina koja je do tada ignorisala svaki zahtjev građana pa čak i drugih insitutucija koje su im se obraćale dopisima da se zaustavi prodaja parcele. Štaviše, osim što u svom demantiju optužuje građane da iznose neistine, Općina dovodi u pitanje i postojanje neformalne grupe te im prijeti krivičnom odgovornosti zbog neutemeljenih optužbi na račun Općine. Općina je još od ranije tvrdila da je sve provedeno po zakonu i da “građani ne bi trebali imati nepovjerenja prema svojoj lokalnoj zajednici, niti sumnjati u riječi struke”.

Koliko je Općina Stari Grad vodila računa o svojim građanima sa adrese Maguda 3 najbolje pokazuje i zahtjev koji je neformalna grupa poslala u januaru 2022. godine kojim traži uključenje u postupak izdavanja dozvola za susjednu parcelu, kada su slučajno i neslužbeno saznali da je investitor podnio zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti. Urbanistička saglasnost investitoru je izdata 9. augusta 2022. godine. Dan nakon toga, 10. augusta, neformalna grupa je zaprimila Zaključak kojim im se ne priznaje svojstvo stranke povodom zahtjeva investitora za izdavanje urbanističke saglasnosti za izvođenje radova izgradnje stambeno-poslovnog objekta u ulici Maguda. Ovaj Zaključak su potpisale Adela Plakalo, pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar i stambene poslove, i Alma Destanović, sekretarka u Općini Stari Grad Sarajevo. Iako je ovaj Zaključak bio pripremljen još u maju iste godine, on je na adresu stanara stigao tek 10. augusta.

Građani ni nakon svega ovoga nisu odustali pa su se tako nastavljali obraćati institucijama i tražiti svoja prava. Zbog toga su se obratili Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevu sa žalbom na zaključak Općine Stari Grad kojim im se ne uvažava pravo stranke u postupku prilikom izdavanja dozvola investitoru. Također su se obratili i Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, jer je sporna parcela nastala cijepanjem parcele koja se nalazi u obuhvatu nacionalnog spomenika „Historijski urbani krajolik“, zbog čega su smatrali da sporna parcela spada pod nadležnost Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

I dok su građani u strahu svaki dan osluškivali potencijalni dolazak mašina koje bi započele sa kopanjem dvorišta što bi predstavljalo početak gradnje stambeno-poslovnog objekta, iza zavjese se očigledno nešto dešavalo. Prvo su dobili informaciju da Kantonalno ministarstvo kojem su se obratili sa žalbom na zaključak Općine ne može postupiti po njihovoj žalbi jer im Općina nije dostavila kompletan predmet. Razlog zbog kojeg Općina Ministarstvu nije dostavila kompletan predmet je taj što je predmet izuzet od strane neke druge institucije, u tom trenutku nije bilo poznato koje. Čak su novinari našeg portala, početkom februara ove godine, pokušali na Danima otvorenih vrata Općine Stari Grad dobiti informaciju šta se dešava sa ovim predmetom i koja ga je institucija izuzela – ali bezuspješno.

I sve se dešavalo pod velom tajne dok se početkom maja ove godine u medijima nije pojavila informacija o hapšenju načelnika Ibrahima Hadžibajrića i njegovih saradnika u akciji „Start“, između ostalog i Alme Destanović, a nedugo nakon toga se desilo i privođenje Adele Plakalo, koje se spominju i u kontekstu ove priče oko prodaje parcele u ulici Maguda na Alifakovcu.

“Postupajući tužitelji Tužilaštva BiH i Tužilaštva Kantona Sarajevo, zajedno sa policijskim djelatnicima Sektora kriminalističke policije i Sektora za policijsku potporu Uprave policije MUP-a KS na terenu, realiziraju akciju kodnog naziva “Start”. Aktivnosti se provode u koordinaciji sa EUROPOL-om, a odnose se na kaznena djela organiziranog kriminala i pranja novca, kao i koruptivna kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti i primanje i davanje dara”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Pojedini mediji čak pišu da se načelniku Hadžibajriću stavlja na teret primanje mita upravo zbog prodaje sporne parcele zbog koje se građani na Alifakovcu bune. A stvari su postale jasnije i kada je neformalna grupa građana „Zgrada“ krajem maja zvanično dobila potvrdu od strane Općine da je postupak izdavanja građevinske dozvole za gradnju stambeno-poslovnog objekta u ulici Maguda do broja 1 u sarajevskom naselju Alifakovac prekinut s obzirom da je predmet privremeno izuzet od strane Ministarstva sigurnosti BiH – Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

I dok Tužilaštvo i drugi organi rade na rasvjetljavanju ovog slučaja, stanari zgrade iz ulice Maguda 3 napokon, nakon dvije godine, mogu malo „odahnuti“. A do koje granice ide bahatost i drskost pojedinaca u vlasti najbolje pokazuje izjava još uvijek aktuelnog načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, koji je jednom prilikom gostujući na televiziji a na upit novinarke „Ko Općinu najviše koči prilikom implentacije projekata?“, izjavio: „Nažalost, zakonska regulativa!“.

Iz neformalne grupe građana „Zgrada“ povodom druge godišnjice aktivne borbe protiv sistema samo su kratko poručili: „Našu borbu za zelenu površinu na kojoj je bila predviđena gradnja, kao i opstanak naše zgrade koja bi tom gradnjom bila ugrožena, otpočetka gledamo kao borbu Davida protiv Golijata. Ponosni smo da poslije 2 godine mali David opet pobjeđuje velikog korumpiranog, sebičnog, nemilosrdnog Golijata!“

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije