Vijesti

Dva u jednom: Capital o ismijavanju sudskih presuda od strane Vlade RS

Dva vezana teksta sa portala Capital o jednom konkretnom primjeru zabrinjavajućeg trenda u ponašanju izvršne vlasti u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske nastavlja preko Inspektorata ismijavati pravosuđe

Nekoliko dana nakon što je Vlada Republike Srpske vratila Predraga Tomića na poziciju direktora Inspektorata Republike Srpske, a što je bila u obavezi po osnovu sudske presude, danas ga je ponovo smijenila i na tu poziciju imenovala ponovo Dragutina Škrebića, saznaje portal CAPITAL.

Vlada je i ovaj put primjenila identičan model kao što je to uradila i 2019. godine. Tomić je prvo imenovan na sjednici održanoj prošle sedmice da bi već na današnjoj bio smijenjen.

Formalno-pravno, odluka pravosudnih organa da se bivši direktor koji je nezakonito smijenjen vrati na posao je ispoštovana i sprovedena, ali realno nikakvih promjena nije bilo s obzirom da Tomić nije ni stigao da sjedne u fotelju.

Podsjećamo, on je zbog odnosa Vlade prema njegovom slučaju protiv premijera Radovana Viškovića podnio krivičnu prijavu, koju je prije nekoliko dana dopunio.

Tomić je prvi put smijenjen 2018. godine kada ga je na poziciji direktora zamijenila Danijela Batar.

Od početka je tvrdio da je nezakonito smijenjen, što je sud i potvrdio svojim presudama, ali ga Vlada ne želi na toj poziciji pa izvrgava ruglu zakon i pravosuđe.

Podsjećamo na sjednici u maju 2019. ga je vratila na mjesto direktora i na toj istoj sjednici ga smijenila, a zatim ponovo postavila Danijelu Batar.

Prema saznanjima CAPITAL-a već sutra će u Službenom glasniku RS biti objavljena odluka o njegovoj smjeni, kao i o imenovanju Dragutina Škrebića za vršioca dužnosti direktora na period od 90 dana.

 

Smjena Tomića je demonstracija sile i zloupotreba položaja

To što Vlada Republike Srpske radi u slučaju Predraga Tomića, bivšeg direktora Inspektorata Republike Srpske klasična je zloupotreba položaja i demonstracija sile, rekao je za CAPITAL Tomićev advokat Vladimir Kovačević.

Najavljuje nastavak pravne bitke, nove krivične prijave i tužbe.

Podsjećamo, samo nekoliko dana nakon što ga je po osnovu sudske presude imenovala, Vlada RS je danas ponovo smijenila Tomića i na tu poziciju imenovala Dragutina Škrebića.

Kovačević kaže kako se boji da u Srpskoj dolazi vrijeme gdje će se stvari rješavati sirovom snagom, i gdje će u pravu biti onaj ko je jači.

Prema njegovom mišljenju sud je ovom odlukom vlasti izgubio svaki smisao.

“Sud više nema nikakvog smisla, a sutra ćemo doći do toga da ni ostali kada vide kako se vlast ponaša neće poštovati sudske odluke. Ovo je izašlo iz okvira prava jer je izvršna vlast pokazala da može da radi šta hoće”, kaže Kovačević.

Bez obzira na sve, on je najavio dopunu krivične prijave protiv premijera Viškovića i Vlade koju vodi kao i podnošenje nove tužbe Okružnom sudu vezano za posljednju odluku o smjeni.

“Iako su Tomića formalno-pravno postavili na mjesto direktora, krivično djelo postoji. Jer, ako na primjer od nekoga ukradete novac pa ga vratite, bez obzira na to što ste ga vratili, napravili ste krivično djelo. To može samo biti olakšavajuća okolnost u vašu korist u procesu koji se protiv vas povodom toga vodi”, zaključio je Kovačević.

On je podsjetio da je Tomić 2018. godine smjenjen na osnovu njegove navodne izjave o ostavci za koju se u sudskom postupku utvrdilo da ona ne postoji i da je Vlada lagala.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije