NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča U fokusu

Vlada RS za Novu godinu poklonila rijeku Bjelavu

Poruka koja se ovim šalje, svim siledžijama sa parama, bliskim vlasti, krajnje je destruktivna – radite šta hoćete, kršite zakone, varajte, kradite, uzurpirajte tuđu privatnu imovinu, destruirajte prirodna bogatstva ove zemlje,,… niko vam (i niko nam) ništa ne može. "Jači smo od sudbine".

Nakon što je, u oktobru ove godine, u više navrata, onemogućeno održavanje sjednice Skupštine opštine Foča na kojoj se trebalo raspravljati o zahtjevu građana u vezi sa gradnjom mini hidroelektrana na rijeci Bjelavi i nezakonitom ponašanju investitora, i nakon što su se poslanici tadašnjeg saziva Skupštine kukavički razišli, ne održavši više sjednicu do izbora i izbjegavši da javno iznesu svoj stav, postavljeno je pitanje: Ko zapravo vlada Fočom? Predstavnici građana ili predstavnici “kontroverznog biznismena”, koji stoji iza izgradne MHE?

Nakon najnovije odluke Vlade i objašnjenja da je ona donesena u strahu od reakcije investitora, postavlja se novo pitanje: Ko, zapravo, vlada Republikom Srpskom?

Na prigodno zakazanom, takoreći prednovogodišnjem sastanku, sa Petrom Đokićem, ministrom energetike i rudarstva, Srebrenkom Golić, ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Borisom Pašalićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, predstavnicima Udruženja građana „Bjelava“ iz Foče i aktivistima Centra za životnu sredinu saopšteno je da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost na aneks ugovora o koncesiji za mini hidroelektranu na rijeci Bjelavi u Foči.

I to pored svih argumenata koji ukazuju na to da se investitor, u dosadašnjem djelovanju, koristio brojnim nedozvoljenim sredstvima, prekršio čitav niz zakona, te je protiv njega, u konačnici, čak i Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj o nizu počinjenih ozbiljnih krivičnih djela (“Falsifikovanje isprave”, “Navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja”, “Zloupotreba položaja odgovornog lica”).

Borba lokalnih mještana i eko aktivista, koja traje od početka prvog pandemijskog talasa, kada je investitor “Srbinjeputevi”, u vlasništvu Gordana Pavlovića Gocija, koristeći vanredno stanje u RS i zabranu okupljanja građana, “tiho” ušao u obimne građevinske radove, bez adekvatnih dozvola, nailazila je na sistematsko ignorisanje vlasti, nijemih na sva upozorenja. Što u najmanju ruku – kao i pomenuti slučaj sa nemogućnošću da se održi sjednica Skupštine – budi sumnju u korupciju unutar struktura vlasti u pozadini čitavog slučaja.

“Nismo zadovoljni ishodom ovog, gotovo dvočasovnog sastanka, jer smo dovedeni pred svršen čin. Naša namjera je bila da spriječimo potpisivanje ovog aneksa te da u konačnici Vlada raskine ugovor o koncesiji bez posljedica po budžet Republike Srpske. Umjesto toga, Vlada RS je sebe dovela u nepovoljan položaj, jer će sada raskidanje koncesionog ugovora biti skoro pa nemoguće bez takvih posljedica”, istakao je, nakon sastanka, Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Ili je to i namjera? Na ovaj ili onaj način pogodovati “kontroverznom biznismenu” bliskom moćnicima iz vlasti. Ili rijeka na poklon ili milioni iz Budžeta?

Pri tome je poruka koja se ovim šalje, svim siledžijama sa parama bliskim vlasti, krajnje destruktivna – radite šta hoćete, kršite zakone, varajte, kradite, uzurpirajte tuđu privatnu imovinu, destruirajte prirodna bogatstva ove zemlje,… niko vam (i niko nam) ništa ne može. “Jači smo od sudbine”.

Cinizam čitave situacije naglašen je iznesenim stavom ministara koji su bili prisutni na sastanku da mještani i aktivisti imaju i dalje pravo da brane Bjelavu.

Što, “u prevodu”, valjda znači: Mi ćemo “kontroverznom biznismenu” da damo dozvolu da radi šta hoće i da pošaljemo policiju da vas mlati ako mu budete pravili probleme, ali vi – IMATE PRAVO da protestvujete. I da završite kao aktivisti Pravde za Davida, recimo. Koji su takođe imali pravo. Da završe u zatvoru čim se pojave u javnosti, da budu maltretirani na svakom koraku i u vlastitim domovima ili da dobiju batine ako pokušaju tražiti istinu i pravdu i kaznu za zločince.

“Iz onoga što nam je rečeno shvatili smo da smo prepuštani sami sebi, i da ne možemo računati na podršku ni republičke, ni lokalne vlasti. Ako je tako, mi ćemo Bjelavu braniti do posljednjeg daha svim dozvoljenim sredstvima!”, poručila je Dragana Drakul iz Udruženja građana “Bjelava” .

„Naš sljedeći korak je tužba protiv ovakve odluke Vlade!”

Rekli bi smo: Simboličan ulazak u novu godinu.

Uz prigodne poklone za sve – prirodna bogatstva i budžetska sredstva za “kontroverzne biznismene” iz klijentilističkog lanca oko vlasti a razlog za tužbe i proteste zbog besprizorne otimačine njihove imovine i para za građane.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije