Vijesti

Dva u jedan: Rasipništvo naših vlasti

U rubrici Dva u jednom, dva teksta o bahatosti, rasipništvu i hroničnom nedostatku socijalne osjetljivosti bosanskohercegovačkih vlasti.

Bahatost u krvi – Parlament BiH, nakon automobila, nabavlja namještaj i tepihe

Nakon što je u jeku pandemije Parlamentarna skupština BiH objavila tender za nabavku tri automobila u vrijednosti od 337.000 KM sa PDV, ovih dana su ponovo šokirali javnost novim tenderima, ali ovaj put za tepihe i namještaj.

Parlamentarna skupština BiH je tako u protekla četiri dana putem javnih nabavki zatražila tepihe za 14.000 KM i namještaj u vrijednosti od 138.000 KM.

U dvije odvojene javne nabavke navedeno je da kupuju šest tepiha, koji će biti smješteni u zgradi Parlamentrane skupštine, kao i namještaj (uključujući kancelarijski namještaj), unutrašnja oprema, naprave za domaćinstvo (osim rasvjete) i sredstva za čišćenje.

Kupovaće i slike

Ništa to ne bi bilo toliko čudno da se cijeli svijet, uključujući BiH, već mjesecima ne bori s pandemijom. Upravo je pandemija bila jedna od najpominjanijih riječi prilikom rasprave o budžetu BiH, kada je i dogovoreno da će zbog korona virusa i teške ekonomske situacije biti smanjene sve moguće nabavke.

Da u Parlamentu BiH ne planiraju smanjivati troškove govori i činjenica da su u planu nabavki za 2020. godinu, koji je izmijenjen prošli mjesec, osim automobila, namještaja i tepiha, naveli još niz stavki koje su im „preko potrebne“.

Tako se, između ostalog, planira nabavka umjetničkih slika za 5.600 KM, knjiga za biblioteku u vrijednosti od 3.000 KM, te telefoni za 2.000 KM.

Mnogi se pitaju da li je nabavka u teškom ekonomskom trenutku baš toliko neophodna, posebno ako se uzme u obzir da se sjednice parlamenta gotovo i ne održavaju.

Ubistveni respiratori

Politička analitičarka Ivana Marić ističe da ne trebaju čuditi ove nabavke jer smo već navikli na bahaćenje javnih institucija.

– Mi to već odavno znamo i glasamo za takve političare. Što bahatije, to bolje, postala je izgleda najomiljenija rečenica političara, koji se tako i ponašaju. Ne da ove nabavke nemaju nikakve veze sa zdravom pameću, već je više izgubilo svaki smisao komentarisati tako nešto – ističe Marićeva.

Dodaje da se na ovom primjeru najbolje vidi koliko vlasti u BiH uopšte razmišljaju o građanima. S jedne strane imamo sve duže redove građana za zdravstvene preglede i sve manje sredstava za zdravstvo, a s druge strane, kako kaže Marićeva, neracionalno trošenje javnih sredstava.

– Imali smo primjer i respiratora koji bi, da su ih priključili na pacijente, ubili jadne ljude. Potom imamo ove primjere nabavki, što nam dovoljno govori o ozbiljnosti političara u ovoj državi. Novac koji će nam biti potreban, ako ništa onda za oporavak ekonomije, oni tako rasipaju na namještaj i tepihe. Vjerujem da se ne bi prehladili ovu zimu ako bi ostali bez tepiha ili namještaja – poručuje Marićeva.

(Snježana Karić, Srpska info) 

 

Vlada Srpske daje 300.000 KM za kristalne čaše i porculanske tanjire

Vlada Republike Srpske odlučila je da plati skoro 300.000 maraka za čaše, tanjire, šerpe i drugu ugostiteljsku opremu za hotel „Rajska dolina“ na Jahorini.

Ugostiteljski servis Vlade RS odlučio je da zatraži dobavljača lake ugostiteljske opreme procijenjene vrijednosti 249.900 KM bez PDV-a. Kada se uračuna porez čaše, tanjiri, šerpe i druga oprema dostiće cijenu od 292.383 KM.

Oprema se kupuje za hotel „Rajska dolina“ na Jahorini čije renoviranje Vlada plaća 7,7 miliona KM. Pored toga, za kuhinjski namještaj i opremu izdvojeno je 255.482 KM, za mašine za pranje i sušenje veša 78.284 KM, za opremanje hotela 2,6 miliona maraka.

Sada je došao red na suđe koje će koštati više nego kuhinjski namješaj i oprema. Vlada je u čak 547 stavki pobrojala šta sve od ugostiteljske opreme želi u hotelu.

Između ostalog, traži se više od 2.000 porculanskih tanjira, oko 500 zdjela, ovali, oko 550 šolja, oko 630 kašika, 1.320 viljuški, 1.300 noževa, oko 400 kristalnih čaša za bijelo vino, oko 100 za crno vino, 600 čaša za mješana pića, 300 čaša za pivo, 300 za vodu, 100 za šampanjac…

Tu su i čaše „tumbler“, njih 408, zatim 438 čaša za rakiju, 564 za viski, čoko fontana…

Tu je i 60 vaza, 204 crne pepeljare, mnoštvo zdjela, tegli, poslužavnika, stalaka, tacni, vrčeva, posuda, tave, lonci i poklopci.

Kompletan spisak opreme koju Vlada traži možete pogledati ovdje.

Hotel „Rajska dolina“ nalazi se u samom centru skijališta na Jahorini, na početku šestosjeda Poljice. U svojim objektima raspolagao je sa oko 220 ležaja u dvokrevetnim, trokrevetnim, četvorokrevetnim i petokrevetnim sobama.

Rok za završetak rekonstrukcije hotela još nije istekao, nema informacija da li će u predstojećoj sezoni hotel uopšte raditi i postavlja se pitanje opravdanosti trenutnih ulaganja u hotel, s obzirom na pandemiju virusa korona, a zbog koje velike gubitke trpe upravo turistički centri.

(Svjetlana Šurlan, CAPITAL)

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije