Vijesti

Vođa sektora Granične policije u Zvorniku uhapšen sa još 10 lica zbog krijumčarenja migranata, stoke i tekstila

Granična policija na svojoj je zvaničnoj web stranici, 5.11. objavila informaciju o svojim aktivnostima koje provodi pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, zbog postojanja osnovane sumnje da su osumnjičene osobe, kao članovi organizovane grupe, iz Srbije u BiH, krijumčarili migrante afroazijskog porijekla, te organizovano krijumčarili živu stoku i tekstilnu robu. Tu informaciju objavljujemo u cjelosti.

Policijski službenici Granične policije BiH, na području Zvornika, Bijeljine, Kalesije i Brčkog realizuju operativnu akciju kodnog naziva „BOAT“, tokom koje se obavljaju pretresi na 11 lokacija, koje koriste 11 osumnjičenih osoba.

Navedene aktivnosti se provode pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, zbog postojanja osnovane sumnje da su osumnjičene osobe, državljani BiH, kao članovi organizovane grupe, počinile krivično djelo iz članka 249. KZ BiH „Udruživanje radi činjenja kaznenih djela“, a u vezi s kaznenim djelom iz članka 189. KZ BiH „Krijumčarenje ljudi“, iz članka 214. KZ BiH „Krijumčarenje“ i iz članka 220. KZ BiH „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“, na način da su organizovano iz Srbije u BiH, krijumčarili nezakonite migrante afroazijskog porijekla, s namjerom da nezakoniti migranti budu dalje prokrijumčareni prema državama Evropske unije te organizovano krijumčarili živu stoku i tekstilne robe.

Provođenjem mjera i radnji, policijski službenici Granične policije BiH su utvrdili da postoji osnovana sumnja da su članovi organizovane kriminalne grupe prokrijumčarili preko 100 nezakonitih migranata, veći broj žive stoke i veću količinu tekstilne robe, čime su pribavili veću protupravnu imovinsku korist, nanoseći štetu budžetu BiH.

Tokom pretresa su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku te novac koji potiče iz obavljanja krivičnog djela. Uz predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, pronađeni su i drugi predmeti koji upućuju na obavljanje drugog krivičnog djela, tokom čega je privremeno oduzet jedan pištolj. Određeni broj osoba je lišen slobode, među kojima je i jedan policijski službenik Granične policije BiH, raspoređen u Postrojbi granične policije Zvornik, na radnom mjestu vođe sektora.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istakao je da se pripadnici GPBiH uporno i uspješno bore protiv svih oblika kriminala: „Uz intenzivnu borbu protiv nezakonitih migracija, sve vrijeme provodimo aktivnosti sprječavanja prekograničnog kriminala, s posebnim naglaskom na borbu protiv zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Uporni smo u tome da pokažemo našu opredijeljenost u borbi protiv svakog oblika kriminala i nezakonitog ponašanja, između ostalog, i u vlastitim redovima. Ovom uspješnom operativnom akcijom još jedanput smo pokazali da Granična policija raspolaže značajnim brojem profesionalaca i policijskih službenika koji su spremni ispuniti najsloženije zadatke, a oni koji svojim neprofesionalnim i nezakonitim ponašanjem čine krivična djela i narušavaju ugled Granične policije BiH, snosit će odgovornost i protiv istih će biti preduzete sve moguće mjere i sankcije, kao što je učinjeno i navedenom akcijom.“

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije