Komentari i analize

Vrijeme je za skidanje maski: Može li Fadil Novalić u sudnicu uvesti “NN žensku osobu”?

Sve je učinjeno kako bi se realitivizirala istraga protiv Novalića i ostalih. Iako respiratori nisu dobili upotrebnu dozvolu prihvatili su ih tamo gdje vlada SDA ili su direktori njihovi ljudi, jer je tako naredila “direktorica”.

Ponedjeljak 13. aprila u posjetu Vladi Zeničko-dobojskog kantona došli su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i federalni premijer Fadil Novalić. Sastanak je počeo i dok je Džaferović govorio kamere BHT1 su zabilježile neobično, neko bi rekao nepristojno ponašanje premijera Novalića koji je odjednom uzeo telefon i počeo ubrzano dopisivanje, ne obazirući se na ostale učesnike sastanka.

Novalićevo ponašanje postaće jasno nekoliko mjeseci kasnije. Datum i satnica njegovog  “kuckanja” tokom sastanka u Zenici podudara se sa rezultatima istrage državnog tužilaštva, da je u prijepodnevnim satima 13. aprila evidentirana komunikacija sa saučesnicima u nabavci respiratora iz Kine.

Državni tužioci u predmetu “Respiratori” na ročištu održanom 30. maja navode kako je 13. 04. 2020. direktor Federalne civilne zaštite Fahrudin Solak putem  vibera pisao H. G. (Hasanu Ganibegoviću, Novalićevom šefu kabineta) ): „Kad akobogda stižu respiratori“, nakon čega je H.G. ovu poruku proslijedio u viber grupu u kojoj je bio i Fadil Novalić.

Grupa je raspravljala o izmjeni sastava štaba CZ FBiH. Prema tužilačkim navodima sekretarica Vlade Edita Kalajdžić piše: “Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ“.

„Ma dat ćemo mu ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci“, odgovarao je Novalić.

Upravo je tog 13. aprila predsjednik SDA Bakir Izetbegović uputio javnu podršku Fadilu Novaliću, da li po samostalnom nahođenju ili mu je generalna direktorica KCUS-a “prišapnula” kako mora zdušno raditi na nabavci 10,5 miliona maraka vrijednih respiratora za koje će bez hitne nabavke “sutra biti kasno”.

“Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake”, uvjeravao je Izetbegović nakon hapšenja Novalića krajem maja ove godine

Pola godine kasnije, podignuta je optužnica protiv Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, potom vlasnika firme “Srebrena Malina” Fikreta Hodžića, te Jelke Milićević, ministrice finansija u Vladi FBiH.

 Fadil Novalić i Fahrudin Solak

Proteklo je evo 24 sata, a reakcije, kao ni samog Izetbegovića, nema u javnosti. Kao da mu je naglo opalo samopouzdanje nakon što je nedavno njegov prijatelj i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić javno odgovorio “onoj čije se ime ne izgovara”- Sebiji Izetbegović.

Svima je kristalno jasno da je premijera Novalića i njegovu karijeru jedino i isključivo ugrozila NN ženska osoba koja je telefonski naredila kupovinu respiratora”, napisao je Zvizdić.

Biće da je Izetbegović shvatio da se nedavni pritisak na lidera SDP-a Nermina Nikšića da podnese ostavku, jer je predsjednik SDP Srebrenica osumnjičen za izborne prevare, optužnicom protiv Novalića vratio poput bumeranga.

Nema potrebe opširno ponavljati šta se sve događalo od trenutka kada je objelodanjena afera nabavke respiratora povjerene firmi za uzgoj malina Fikreta Hodžića, ulozi Fahrudina Solaka i Jelke Miličević. Javnost je nakon početka istrage bila podijeljena, od onih koji su tražili “sječu glava” do odbrane osumnjičenih putem stranačke “vojske” i naklonjenih im medija.

Portal “Inforadar” objavljuje da su Mirzi Hukeljiću, jednom od tužilaca u predmetu “Respiratori”, ponuđena dva miliona maraka ako iz optužnice izostavi Fadila Novalića.

Sve je učinjeno kako bi se realitivizirala istraga protiv Novalića i ostalih. U međuvremenu, počela je njihova raspodjela zdravstvenim ustanovama u Federaciji.

Iako nisu dobili upotrebnu dozvolu, iako se za prva dva instalirana u Goraždu utvrdilo da su neispravni, respiratore su prihvatili tamo gdje vlada SDA ili su direktori ustanova njihovi ljudi, od KCUS-a, do Zenice, Tuzle i Tešnja, jer je tako naredila “direktorica

Glavni adut negatora krivice Novalića i družine jeste da nema dokaza o ličnoj koristi, no tužilaštvo je dalo naslutiti da ima određena saznanja o transkacijama putem osoba iz Crne Gore.

Ono što nije poznato jeste lista svjedoka koji će biti pozvani, hoće li to biti “NN ženska osoba” u liku Sebije Izetbegović, ili će važan svjedok možda biti Edita Kalajdžić, sekretar federalne Vlade i bivša predsjednica NO KCUS-a, jedna od članova viber grupe, u kojoj je nakon početka istrage preporučeno „Brišite poruke“, a Fadil Novalić je čak “slučajno” promijenio mobitel. Na početku istrage je negirao, a potom ipak priznao kontakte sa Fikretom Hodžićem. Mobitel nije promijenio, ali ga jeste zaključao i pod prijetnjom kazne ga ne želi otvoriti siva eminencija “crnih fondova SDA” Asim Sarajlić, svakako jedan od važnih svjedoka u ovom slučaju.

 s lijeva: Asim Sarajlić, Denis Zvizdić i Sebija Izetbegović

Već jeste i biće opet postavljeno pitanje zašto Tužilaštvo istovjetno nije istražilo slične slučajeve kupovine opreme u vrijeme pandemije na području Republike Srpske, poput nabavke poljske bolnice i niza drugih uređaja i opreme.

To svakako ne treba da bude adut u odbrani optuženih za respiratore. Činjenice jeste da se državno tužilaštvo, od osnivanja pa do današnjih dana nije “proslavilo” kada je u pitanju procesuiranje korupcije visokopozicioniranih stranačkih funkcionera. Niti jedan taj proces, počevši od Ante Jelavića i Dragana Čovića, preko Mirka Šarovića i Mladena Ivanića, pa do Fahrudina Radončića  nije rezultirao osuđujućom presudom. S druge strane, svi glavni tužioci Tužilaštva BiH, od Marinka Jurčevića, preko Milorada Barašina do Gorana Salihovića su iz raznih “objektivnih razloga” prije isteka mandata, napustili ovu funkciju.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije