Podsjećanja

XI 2022.: Koliko ćemo čekati da Federalno ministarstvo shvati da je nemoguće produžiti ništa? I da to saopšti firmi BFS.

U rubrici Podsjećanja portala Anrikorupcija i tekst iz novembra 2022.: Zbog sporosti pravosuđa, Federalno ministarstvo izdalo je produženje dozvole koja nikad nije ni trebala da postoji i koja je, naknadno, poništena. Što u sistemu koji ne prihvata elementarnu logiku, pozitivnu evropsku praksu i sklon je da čini ustupke vladajućim strankama bliskim tajkunima, a zanemaruje interese građana, dovodi do dodatnih komplikacija. I do potrebe nastavka borbe građana.

Izgleda da je neko u BiH pogrešno shvatio izreku da je pravda spora ali dostižna, pa na sudske odluke, pogotovo u ozbiljnim slučajevima, od kojih javnost mnogo očekuje i čiji bi epilog mogao pozitivno uticati na cijelo društva, čeka “beskonačno” dugo. Ponekad toliko da se ubiju i smisao na kraju donesene odluke i svako zadovoljstvo njome onih koji su je predugo čekali.

O toj apsurdnosti pravosudnog sistema svjedočimo takoreći na dnevnom nivou, međutim, svaki novi slučaj nas ostavi ponovo u nevjerici.

Najnoviji slučaj tiče se sporne Tvornice vapna, firme BFS, u Kreševu, na čiju štetnost po okolinu i zdravlje ljudi i nezakonit rad građani  Kreševa, prije svega naselja Bjelovići, u neposrednoj blizini koga se nalazi ova tvornica, ukazuju već nekoliko godina.

Naime, Kantonalni sud u Sarajevu je, po tužbi građana Kreševa, podignutoj još prije 4 godine, ovih dana donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola za Tvornicu vapna u Kreševu koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo 2017. godine. I to bi bila pozitivna vijest da ta okolinska dozvola, koja je sada poništena, nije istekla u februaru ove godine i da Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije već izdalo rješenje kojim obnavlja tu okolinsku dozvolu iz 2017. godine, na period do 2027.

Što znači da je zbog sporosti pravosuđa Federalno ministarstvo izdalo produženje dozvole koja nikad nije ni trebala da postoji i koja je, naknadno, poništena. Što u sistemu koji ne prihvata elementarnu logiku, pozitivnu evropsku praksu i sklon je da čini ustupke vladajućim strankama bliskim tajkunima, a zanemaruje interese građana, dovodi do dodatnih komplikacija.

Umjesto automatskog poništenja produženja nečega što ne postoji, jer je poništeno, vjerovatno ćemo gledati novi ciklus maltretiranja građana i njihove borbe sa nesklonim im birokratskim i političkim aparatom.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da su građani Kreševa, okupljeni u Kreševski građanski pokret, sredinom avgusta ove godine, podnijeli tužbu i zbog obnovljene okolinske dozvole Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ukazujući na niz uočenih nepravilnosti i nezakonitosti u postupku donošenja te dozvole. U toj tužbi se između ostalog spominje i da firma BFS d.o.o.  nije ispoštovala zakonski okvir od 90 dana za podnošenje zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za rad Tvornice vapne te da Federalno ministarstvo okoliša i turizma prilikom izdavanja okolinske dozvole nije uključilo peticiju kojom je 500 građana tražilo da se ne izda obnovljena okolinska dozvola zbog dugogodišnjih nezakonitosti u radu te Tvornice.

Podsjećamo, u pitanju je Tvornica vapna koja nije poštivala ni prethodnu, sada već poništenu, okolinsku dozvolu. Tvornica koja kao sirovinu koristi krečnjak iz kamenoloma u vlasništvu iste firme koje je Federalni vodni inspektor zapečatio zbog neposjedovanja vodne dozvole. I konačno, u pitanju je Tvornica vapna protiv čije direktorice, je Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona formiralo predmet zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo skidanje ili povreda pečata sa navedenog kamenoloma.

Nakon što su konačno dobili sudsku presudu od Kantonalnog suda u Sarajevu koja se tiče prethodne okolinske dozvole, predstavnici Kreševskog građanskog pokreta su je odmah priložili kao dopunu tužbi za obnovljenu okolinsku dozvolu. Uz poziv nadležnom sudu da na osnovu raspoloživih dokaza poništi obnovljenu okolinsku dozvolu za Tvornicu vapna, kako se ne bi ponovila situacija da nova presuda stigne nakon eventualne ponovne nezakonite obnove okolinske dozvole. I nakon još nekoliko godina nezakonitog rada Tvornice vapna.

No, osim prekršilaca zakona i ministarstava koja izdaju dozvole, te stranačkih vrhova koji učestvuju u koruptivnim “igrama” s ozbiljnim posljedicama po državu i građane, pouku iz ovakvih slučajeva, prije svih, bi trebalo konačno izvući pravosuđe. Čija neefikasnost dovodi do toga da ono umjesto dijelom rješenja postaje dio problema.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije