Građanski aktivizam

Za Doljanku – 144 pisma za kandidate za načelnika i Općinsko vijeće Jablanice

’’Javno obećavam da ću raditi u interesu svih građana Jablanice stavljajući na listu prioriteta borbu za rijeku Doljanku i zaustavljanje gradnje i rada minihidroelektrana na toj rijeci. Također, obećavam da ću aktivno raditi na rasvjetljenju prekršenih procedura pri izdavanju dozvola za projekte minihidroelektrane na rijeci Doljanci.’’

Udruženje građana “Za Doljanku” ponudilo je kandidatima za načelnika i općinske vijećnike Općinskog vijeća Jablanica, na predstojećim lokalnim izborima, da potpišu izjavu kojom se javno obavezuju da će borbu za očuvanje rijeke Doljanke, zaustavljanje gradnje i rada MHE na njoj i utvrđivanje odgovornosti za prekršene procedure pri izdavanju dozvola za gradnju MHE na Doljanki staviti na listu svojih prioriteta, ako budu izabrani na mjesto za koje se kandiduju.

Pisma sa obrascem izjave i zahtjevom za javnim izjašnjavanjem, upućena su, danas, na adrese dvojice kandidata za načelnika i 142 kandidata za općinske vijećnike.

U pismima se podsjeća:

“Upozoravali smo na netransparentnost cijelog procesa pri izdavanju dozvola za izgradnju i rad minihidroelektrane Zlate na rijeci Doljanci, kao i na kršenje različitih zakona od lokalnog do federalnog nivoa u ovom procesu. Svo to vrijeme ukazujemo i na devastaciju prirode i uništavanje okoliša od strane pojedinca dok za to vrijeme naše lokalne, kantonalne i federalne institucije zdušno daju podršku tim projektima. Za nas, najveći krivac je kompletna lokalna općinska struktura koja u dva posljednja mandata na čelu sa načelnikom općine svjesno krši procedure i zakone što smo tokom naše borbe argumentirano i dokazali.  Trenutno se vode dva sudska spora i pokrenuto je više krivičnih prijava protiv Općinskog vijeća, načelnika i ostralih pojedinaca koji su nesavjesnim i neodgovornim postupcima te kršenjem ovlasti uništili pirodne ljepote naše općine.

Stoga, kako smo i naveli u uvodnom obraćanju želimo u ovo predizborno vrijeme znati Vaš stav po pitanju zaštite rijeke Doljanke. I ne samo Vaš, već stav svih kandidata iz svih političkih stranaka koje su se kandidirale na izborima za načelnika i Općinsko vijeće Jablanice.“

Udruženje je izrazilo i spremnost na dostavljanje dodatnih informacija ili sastanak sa kandidatima koji za to izraze želju, te, navelo i rok za dostavu odgovora – 10. novembar 2020. godine. Nakon koga će, neposredno pred održavanje lokalnih izbora, javnost obavjestiti o sadržaju dobijenih odgovora, uključujući i informaciju o kandidatima koji se nisu izjasnili tj. poslali svoj odgovor.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije