STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci Vijesti

Zabrinjavajuće slike iz Kasindola – rijeka se izlila na nekoliko mjesta, poplava je zahvatila i osnovnu školu “Jovan Dučić”

Nadajmo se da će napori koji se preduzimaju da se rijeka zadrži u koritu uspjeti i da će posljedice ovog incidenta biti što manje. No, nadamo se i da će nadležni organi ekspresno izaći na teren i utvrditi odgovornost ljudskog faktora u svemu što se desilo.

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” dostavila nam je video snimke poplave u Kasindolu i pokušaja da se, upotrebom mehanizacije, rijeka zadrži u koritu.

Podsjećamo da je ova grupa još u avgustu upozoravala da je zbog izgradnje pristupnog puta Tvrdimići-Podviče došlo do velikih odrona koji su blokirali prirodni tok rijeke na nekih 80 do 100 m i da je zbog toga, potencijalno, ugroženo stanovništvo opštine Istočna Ilidža.

Posljedica ovih odrona, koje onaj koji ih je prouzročio nije sanirao, je bila pravljenje malog jezera, sa branom od kamenja i velikih balvana.

“Na žalost, desilo se ono na šta smo upozoravali.”, kažu iz grupe “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci”.

Naime, prema informacijama koje je grupa dobila od građana koji žive pored rijeke, ta brana je danas (04.11.), usljed velike količine padavina, pukla i sve je krenulo nizvodno. Uzrokujući bujični talas.

Voda se, oko 20 sati, već izlila na nekoliko mjesta. Poplava je zahvatila i osnovnu školu “Jovan Dučić” u Kasindolu i neke kuće.

Radnici s mehanizacijom su izašli na teren i zasad uspjeli da obezbijede zadržavanje glavnine rječne mase u koritu i manje spuštanje nivoa vode. No, kiša ne prestaje da pada.

Nadajmo se da će napori koji se preduzimaju da se rijeka zadrži u koritu uspjeti i da će posljedice ovog incidenta biti što manje.

No, nadamo se i da će nadležni organi ekspresno izaći na teren i utvrditi odgovornost ljudskog faktora u svemu što se desilo.

Grupa “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” najavila je da će se, ovim povodom, sutra obratiti javnosti.

Podsjećamo, neformalna grupa građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” već duže vrijeme vodi borbu za zaštitu ove rijeke od investitora koji je na njoj planirao izgraditi čak tri MHE (i jednu od njih već izgradio). Iako su mu sudovi poništili ekološke dozvole, a inspekcija zabranila rad, zahvaljujući u najmanju ruku čudnom ponašanju Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koje je poništilo rješenje inspekcije o zabrani a na odluke sudova uložilo žalbe, investitor je nastavio radove.

 

DOPUNA VIJESTI (05.11.2021.)

Stanje u jutarnjim satima… “Slika govori više od hiljadu riječi”:

https://www.youtube.com/shorts/FAtG1X_xN4o

Prema posljednjim informacijama (u prvim popodnevnim satima) grupa “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” neće se danas obraćati, saopštenjem, javnosti, jer su članovi grupe na terenu i punjenjem vreća sa pijeskom i na druge načine pomažu stanovništvu pogođenom poplavom.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije