Komentari i analize

Zabrinjavajuće stanje u gerontološkom centru: Prokišnjava krov, problemi sa strujom i grijanjem, virus ušao među starce

U Gerontološkom centru u Sarajevu prokišnjava krov, nestaje struje, nema dovoljno kadra. Ministarstvo za rad odobrilo je sanaciju krova tek nakon što je problem eskalirao iako je prenamjena sredstava tražena više puta. Izvještaji ove institucije godinama padaju u Kantonalnoj skupštini. A na čelu joj je direktorica čije zapošljavanje pod spornim okolnostima se spominje i u izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije, objavljenom 9. decembra.

Usuge JU Gerontološki centar u Sarajevu trenutno koristi oko 340 starih i bolesnih lica. Virus  korona ušao je i u ovu instituciju – pozitivno je oko 47 korisnika, od kojih je osam bilo ili je na bolničkom liječenju.

Kada je virus tek detektovan u Centru, korisnike su odbili liječiti u nekih zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo:
– Mislim da je bila riječ o Podhrastovima – kaže direktorica Centra Melisa Alibašić-Hadžić:

– Naše medicinske sestre, koje su u pratnji pacijenata, su mi tako prenijele, nisu ih mogli primiti. U tom periodu nismo uspijevali stupiti ni u kontakt sa domovima zdravlja, nisu odgovarali na naše pozive i imali smo zastoj. Sada je ta situacija koliko-toliko riješena, nekoliko korisnika je na bolničkom liječenju, a ostali zaraženi su u izolaciji.

Iz KCUS-a nisu odgovorili na naše pitanje da li je tačno da su u jednom trenutku odbili prijem pacijenata iz Centra.

U Općoj bolnici liječe se dva korisnika. Nisu mogli primiti pacijente koji trebaju izolaciju jer nemaju kapacitete za to.


Direktorica KCUS-a i gradonačelnik Sarajeva u novogodišnjoj posjeti Centru

U trenutku dok se suočavaju sa virusom počinje prokišnjavati i krov. Detektovan je problem na slivniku a voda je krenula ka elektroinstalacijama. Uz to, zbog radova, Centru se periodično isključuje struja na par sati. Korisnici zbog pandemije ne mogu izlaziti, pa im je često TV prijemnik jedina spona sa vanjskim svijetom.

Krov prokišnjava jer je hidroizolacija stara 22 godine, a prema garanciji za radove trebala bi se održavati svakih pet godina. Za vrijeme brojnih mandata dugogodišnjeg direktora Centra Zijada Memiševića (čak 20 godina!) a zatim i mandata Ismeta Skoke to nikada nije urađeno.
Sadašnji problem bio je potpuno očekivan.

Garancija na hidrauliku bila je 15 godina, konstrukciju 10 godina. Obje su istekle a oprema nije servisirana ni izmijenjena. Grijanje trenutno funkcioniše ali ovlašteni serviser upozorava da se kotao mora mijenjati jer je dotrajao. Star je skoro 20 godina.

Ovih dana radnici u Centru počeli su sa postavljanjem najlona i građevinskih folija, kako bi barem privremeno spriječili prokišnjavanje. Kantonalno Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice konačno je, nakon više upita, odobrilo Centru prenamjenu sredstava za sanaciju krova. Iako su iz Centra više puta tražili tu prenamjenu, Mnistarstvo je odobrava tek nakon padavina i prokišnjavanja, što za korisnike znači pogoršanje uslova boravka.

Osim ove, odavno je zatražena i prenamjena sredstava za sanaciju kotla.

NEDOSTATAK KADRA

Malo i o ljudskim kapacitetima, teže zamjenjivim: od aprila 2016. godine nema psihologa u centru, jer je preraspoređen na drugo radno mjesto. Nedostaje osoblja, a prema podacima izvještaja za 2019. u Centru radi i 11 uposlenika koji su osobe sa invaiditetom II kategorije, od kojih je devet iz Službe zdravstvene zaštite i njege (šest medicinskih sestara, dvije njegovateljice i jedan fizioterapeut).

Gerontološki centar je javna ustanova u nadležnosti Kantona. Finansira se većim dijelom od svojih prihoda (2,9 miliona KM u 2019), i tranše Vlade KS-a putem Ministarstva za rad – 624 hiljade KM u 2019.

Osim odgovornosti dugogodišnjeg rukovodstva za rad institucije, problemima u Centru doprinio je je i odnos Kantona.

Kantonalna skupština nije usvojila finansijske i druge izvještaje Centra za prethodne dvije godine. Sredstva za sufinansiranje usluga Gerontološkog centra kontinuirano su smanjivana. Od 2008. do danas za čak 550 hiljada KM budžetskih sredstava. U 2008. Kanton je za Centar izdvojio oko 1,1 milion KM. U 2019. planirano je oko 550 hijada KM, a povećanje na 624 hiljade je uslijedilo nakon što Centar nije ostvario vlastiti planirani prihod.

(Melisa Alibašić – Hadžić)

Trenutna direktorica Melisa Alibašić-Hadžić na čelu ustanove je od kraja 2019. Žurnal je pisao o njenom imenovanju na ovu poziciju, a ovaj slučaj se spominje i u izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije, objavljenom 9. decembra. Navodi se kako je pod spornim okolnostima imenovana za člana Upravnog odbora ustanove a kasnije i konkurisala za direktoricu. Kako navode iz Ureda, tom prilikom priložila je falsifikovanu dokumentaciju u pogledu dokaza o potrebnom radnom iskustvu i obrazovanju.

U oktobru 2019, kao i četiri godine ranije, Upravni odbor Centra tražio je od Ministarstva za rad odobrenje za povećanje cijena boravka u Centru s obzirom na povećanje svih životnih troškova. Ministarstvo nikada nije razmatralo ovaj prijedog niti dostavilo mišljenje Centru.

Problem je i nedostatak kadra:
– Invalidnost zaposlenika i usljed toga njihova smanjena radna sposobnost za obavljanje svih poslova koje zahtijevaju radna mjesta, te općenito loše zdravstveno stanje uposlenika koje je uzrokovalo učestala bolovanja, doveli su Gerontološki centar u situaciju da ima zaposleno osoblje, ai da nema ko da radi – navodi se u izvještaju za 2019.

U izvještaju se kaže i da je Služba zdravstvene zaštite do aprila mjeseca prošle godine radila bez ljekara i da je to za sve korisnike i uposlene bio jako težak period.

Resornim institucijama iz Centra je posno upozorenje da nema dovojno mjesta za smještaj i izolaciju zaraženih:

– Kako smo ranije upozoravali KJU Gerontološki centar Sarajevo nema kapaciteta da obezbijedi izolaciju za veći broj zaraženih. Kako se u ustanovi radi o najrizičnijoj kategoriji stanovništva, preko 65 godina sa više hroničnih oboljenja, obraćamo vam se sa zahtjevom da hitno poduzmete mjere iz svoje nadležnosti – navodi se u pismu upućenom MInistarstvu za rad, Vladi KS-a, Kriznom štabu Ministarstva zdravstva KS-a, Zavodu za javno zdravstvo KS-a, Štabu civilne zaštite KS-a, KCUS-u i Općoj bolnici Abdulah Nakaš.

Centar je još jedan primjer kako se Kanton i Vlada odnose prema socijalnim ustanovama.
Ako ovaj i drugi nagomilani problemi u Centru u skorijoj budućnosti eskaliraju, u Kantonu barem neće moći tvrditi da nisu znali.

U kontekstu izdvajanja za rad socijalnih ustanova iz budžeta, podsjetimo na činjenicu da se prenamjenom sredstava upravo od Ministajrstva za rad novac prebacuje za neke druge potrebe. Pisali smo o tome da je za akumulaciju gubitka GRAS-a iz kantonalnog budžeta početkom novembra preusmjereno četiri i po miliona KM. Od Ministarstva za rad uzeto je čak milion KM: po pola miliona sa stavki socijalna zaštita i zaštita porodica sa djecom.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije