Građanski aktivizam

Zahtjev za šetnju: 1000 dana od prvog okupljanja građana (VIDEO)

Grupa Pravda za Davida podnijela je zahtjev za odobravanje mirne šetnje povodom obilježavanja 1000 dana od prvog okupljanja građana na trgu Krajine. Policija je do sada sve prethodne zahtjeve odbila. Pravnici tvrde neustavno.

Hiljadu dana od prvog okupljanja na trgu Krajine grupa Pravda za Davida planira da obilježi mirnom šetnjom od mjesta na kojem je pronađeno tijelo ubijenog Davida Dragičevića pored institucija za koje članovi ove grupe vjeruju da su krive jer nema rezultata istrage.

Podnijeli su zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova za odobrenje javnog skupa.

Policija je prethodna četiri zahtjeva za mirnim okupljanjem koje je podnijela Merlina Ivić odbila uglavnom pozivajući se na bezbjednosne procjene.

Advokat Jovana Kisin podsjeća da je pravo na mirno okupljanje i iznošenje stavova ustavom zagarantovano pravo. Ona tvrdi da je MUP do sada odbijao zahtjeve za odobravanje mirnog okupljanja pod neutemeljenim izgovorima kao što su mogućnost incidenata i slično. Podsjeća da je policija čak u prethodnim odbijanjima navodila neistine da su neki od organizatora pod istragom ili da imaju krivične prijave.

Ministarstvo unrtrašnjih poslova i banjalučka Policijska uprava nisu odgovorili na naša pitanja koja se tiču novog zahtjeva za mirnom šetnjom građana. Građani su 1000 dana protesta planirali da obilježe u petak 18. decembra.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije