Vijesti

Zajedničko saopštenje CCI-a i Ambasade Švedske, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

''Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije bitno je ukazati na važnost javne revizije u procesu borbe protiv korupcije, koja najprije polazi od prevencije koruptivnih radnji i smanjenju prostora za njen nastanak unutar samih institucija a kroz primjenu revizorskih preporuka.''

Obilježavajući Međunarodni dan borbe protiv korupcije, Centri Civilnih Inicijativa i Ambasada Švedske u BiH u zajedničkom saopštenju za javnost podsjetili su na važnost kontrole trošenja javnih sredstava kao i na potrebu veće odgovornosti institucija pri implementaciji revizorskih preporuka s ciljem uklanjanja uočenih nepravilnosti pri finansijskom poslovanju javnih institucija.

U svojoj izjavi Torgny Svenungsson, direktor Odjela za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u BiH istakao je: „Švedska je stavila visoki prioritet na borbu protiv korupcije u svim oblicima. To je ključni element naše spoljne politike i našeg rada  za demokratiju jer transparentne i odgovorne javne institucije su bitan element u ovom poslu. Usvajanje EU standarda, kako mi to vidimo, unaprijediti će izvedbu Bosne i Hercegovine i boriće se protiv negativnih praksi i korupcije. To će, na kraju, značiti poboljšanje za život ljudi u ovoj državi.“

Jasmila Pašić, projektna menadžerica CCI kazala je da korupcija predstavlja glavnu prijetnju prosperitetnoj budućnosti Bosne i Herzegovine. „Kao građani moramo zahtijevati da se javnim sredstvima upravlja na transparentan i efikasan način. Revizija javnog sektora predstavlja jednu od glavnih kontrolnih mehanizama pravilnog trošenja javnih sredstava i izuzetno je važno da se preporuke Ureda za reviziju javnog sektora implementiraju,“ kazala je.

Upravo zbog toga, i na Međunarodni dan borbe protiv korupcije bitno je ukazati na važnost javne revizije u procesu borbe protiv korupcije koja najprije polazi od prevencije koruptivnih radnji i smanjenju prostora za njen nastanak unutar samih institucija a kroz primjenu revizorskih preporuka. Također je značajna saradnja parlamentarnih tijela, tužiteljstva i nadležnih agencija zajedno sa Uredima za revizije institucija, pri razmatranju nalaza revizorskih izvještaja kao i predlaganju načina za uklanjanje uočenih nepravilnosti.

U proteklom periodu CCI kroz niz aktivnosti upozoravali su na važnost implementacije revizorskih preporuka, koja je trenutno nedovoljna na svim nivoima vlasti u BiH, pozivajući institucije da odgovornije i efikasnije prihvate dužnost kontrole trošenja javnog novca. Dodatno, javnosti je dostupan specijalizovani web portal Revizije.info koji je fokusiran na temu revizije, odnosno kontrole utroška javnog novca i rada javnih ustanova i preduzeća u skladu sa zakonom. Sastavni dio portala čini baza podataka o finansijskim revizijama provedenim u BiH, u posljednje 4 godine.

U okviru projekta „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ koji provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske u BiH, želi se doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije