Građanski aktivizam

Započelo suđenje bivšem SDS-ovom gradonačelniku Doboja a sada saradniku Milorada Dodika i poslaniku SNSD-a, za odgovornost za ljudske žrtve i materijalnu štetu u poplavama 2014.

''Prijavu za utvrđivanje odgovornosti za majske poplave 2014. godine podnio je i Centar za humanu politiku, ali smo mi u prijavi Republičkom javnom tužilaštvu imenovali sve moguće krivce među nadležnima, počevši od vrha rukovodstva Republike Srpske, pa do lokalnih vlasti, ali i na nivou BiH.'' - izjavio je predsjednik Centra za humanu politiku Momir Dejanović.

Jučerašnjim početkom sudskog postupka pred Okružnim sudom u Banjaluci, nakon stotinujedanaest mjeseci od katastrofalnih poplava u BiH, konačno je pokrenuto pitanje odgovornosti za smrt 11 lica u ovom gradu i 170 miliona KM materijalne štete.

Svjedočenjem porodica žrtava započeo je postupak, za izazivanje opasnosti sa smrtnim posljedicama i veliku materijalnu štetu, protiv optuženih – bivšeg gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića i bivšeg šefa Odsjeka civilne zaštite u ovom gradu Milka Vidakovića. Optužnica Petrovića i Vidakovića tereti da su krivično djelo počinili u periodu od 13. do 17. maja 2014. godine, kada je Petrović bio gradonačelnik i ujedno komandant gradskog Štaba za vanredne situacije, dok je Vidaković bio i načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije u Doboju. Petrović je trenutno aktuelni poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i predsjednik Gradskog odbora SNSD Doboj, dok je Vidaković penzioner.

“Svjesno su kršili odredbe Plana za sprovođenje preventivnih i operativnih mjera spasavanja od poplava i Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama i nisu postupili po propisima o Civilnoj zaštiti, Zakonu o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, Pravilniku o uzbunjivanju i postupanju građana u slučaju opasnosti, Planu na sprovođenju preventivnih i operativnih mjera zaštite i spasavanja od poplava u gradu Doboju u 2014. godini i redoslijedu aktivnosti u odbrani od poplava Civilne zaštite Doboj” – dio je navoda iz optužnice Tužilaštva.

Optužnicu zastupa Okružni javni tužilac Mustafa Jupić, jedan od neiskusnijih od ukupno 13 iz Okružnog javnog tužilaštva Doboj, zbog čega su već započele spekulacije da neće biti u stanju iznijeti ovaj slučaj kako bi to odradio neki od iskusnijih iz ove pravosudne institucije.

Podsjećamo, zbog sumnji da bi prvobitno predviđeno suđenje pred Okružnim sudom u Doboju moglo biti pristrasno, suđenje je prebačeno u banjalučki Okružni sud. Kao formalni razlog navedeno je da su u poplavama 15. maja 2014. godine poplaveljene i prostorije tog suda, kao i domovi zaposlenih u Doboju, pa da bi se obezbijedila nepristrasnost određen je neutralni sud u drugom gradu.

U Doboju su kobnog 15. maja 2014. godine nastradali Milenko Blagojević (63), Slavka Đurić (90), Božica Petković (88), Milada Ranković (91), Ratomir Narić (73), Rado Čupeljić (90), Bahrija Skula (76), Dragica Savković (75), Marko Čakarević (74), kao i majka Marija (82) i sin Željko (53) Jeleč.

Prvog dana suđenja svoje iskaze dali su Dušan Petković i Bosiljka Vidaković, koji su u poplavama prije devet godina izgubili majke, a svjedočili su i Slavojka Dragičević, Dragan Blagojević i Nevenka Ubiparipović, čiji su očevi stradali.

Utvrđivanje odgovornosti za izgubljene živote, 11 u Doboju i još osam u ostalih šest lokalnih zajednica u entitetu RS, odmah nakon poplava 2014. godine od nadležnih tužilaštava zatražio je tadašnji i aktuelni predsednik RS Milorad Dodik. Tek osam i po godina kasnije, u decembra prošle godine, objelodanjena je optužnica protiv Petrovića i Vidakovića.

“I bez svjedoka koje je predložilo Tužilaštvo moraju odgovarati oni koji su doprinijeli stradanju tolikog broja lica i izazivanju ogromne materijalne štete. Prijavu za utvrđivanje odgovornosti za majske poplave 2014. godine naknadno je podnio i Centar za humanu politiku, ali smo mi u prijavi Republičkom javnom tužilaštvu imenovali sve moguće krivce među nadležnima, počevši od vrha rukovodstva Republike Srpske, pa do lokalnih vlasti, ali i na nivou BiH.” – izjava je predsjednika CHP Momira Dejanovića portalu Antikorupcija.info.

Ono što i dalje preovladava u javnosti, ne samo u Doboju, već i šire, je da će suđenje protiv Petrovića i Vidakovića biti samo formalno i da njih dvojica nisu stvarni i pravi krivci za sve ono što se dešavalo tih sumornih dana za grad Doboj i cijelu BiH. Odnosno, za sve ono što se dogodilo u maju 2014. godine očigledno je da je kriv sistem i njegovo zakazivanje. To što je optužnica protiv jedinih optuženih za te katasrofalne poplave rezultat svojevremenog poteza Milorada Dodika da zatraži odgovornost za poplave, može se tretirati kao politička omaška. Jer, Petrović je tada kao gradonačelnik Doboja i lider opozicionog SDS bio politički suprostavljen Dodiku i na republičkom nivou vladajućem SNSD-u, no u međuvremenu je postao jedan od “preletača” u SNSD, te Dodikov odani “igrač”.

Prema informacijama portala Antikorupcija.info, ono što u eventualnom sudskom postupku bude izrekao posebno Šef Odsjeka civilne zaštite Vidaković mnogima na višim nivoima se neće svidjeti, počevši od tadašnjih zvaničnika u Ministarstvu bezbjednosti BiH, Republičkoj upravi civilne zaštite, JU “Vode Srpske”, MUP RS, te najviših nosilaca vlasti u tom periodu.

“U zakonu kaže Republički centar ima operativno komunikacijski centar sa 120 brojem, besplatan poziv. Oni formiraju Centar za osmatranje i obavještavanje i imaju područne centre u Banjaluci, Doboju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Trebinju, koji je dežurni 24h. U MUP-u postoji njihov broj 122, a republička uprava je smještena u okviru MUP-a. I taj centar prikuplja informacije od vodoprivrede, hidrometerološke stanice, od ostalih, obrađuju i šalju nadležnim službama. Po tome vodoprivreda, čija je to isključiva nadležnost, treba da prati vodostaj, i poplavni talas i uz vremensku prognozu da to proslijedi centru a oni nas službe. Nisam ja dobio nikavu informaciju ni od koga, da mi kaže naše su procjene ovakve i ovakve i da nam narede da preuzmemo te i takve mjere. Mi da smo dobili takvu informaciju od njih, mi bismo preduzeli. Mi smo bili prepušteni sami da odlučujemo. Nemamo mi stručnjake za vode, ja nisam svakako. Ništa drugo osim informacija o visini vodostaja nismo dobili. Ostavljen si da sam odlučuješ, braniš se dokle se moglo. Član štaba za vanredne situacije jeste načelnik Centra javne bezbjednosti Doboj, po funkciji, a u  njegovom centru gdje je on član MUP-a su i republička uprava i komunikativni centri. Ujutro čovjek dolazi na sjednicu štaba i ni u jednom momentu nije rekao: “Mi imamo informaciju prijeti opasnost vi iz civilne zaštite  preduzmite neke mjere za ovo stanovništvo”. Nadalje, ujutro je dozvoljeno da su uđe u Doboj, funkcionisale su institucije. A oni imaju prisilu, imaju mogućnost da zabrane ulazak u grad, nemamo to mi. Ni jednog momenta nisu ničim upućivali na prijetnju. A znate šta su uradili. Sva su vozila izvukli“ – dio je izlaganja koje Vidaković ima namjeru iznijeti pred Sudom.

Suđenje Petrovići i Vidakoviću u Okružnom sudu u Banjaluci nastavlja se iskazom preostalih svedoka Tužilaštva Doboj, 26. septembra.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije