Radnički protesti

Zaposleni u zdravstvu HNK-a pred još jednim općim štrajkom

Za razliku od posljednjeg općeg štrajka koji je trajao gotovo pet mjeseci i u kojem je sudjelovalo oko 2.500 zdravstvenih radnika, ovaj će biti masovniji jer su im se pridružili i djelatnici domova zdravlja. Tako bi oko 4.000 radnika diljem Hercegovine moglo izaći na ulice i biti van svojih radnih mjesta.

Zaposleni u zdravstvenom sektoru iz cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona stupit će u opći štrajk. Razlog – nepotpisan kolektivni ugovor. Borba zdravstvenih radnika i Kantonalne vlade traje mjesecima, a iz Vlade poručuju: Čekamo odgovore zdravstevnih ustanova koje su trebale izračunati financijski iznos dovoljan za ispunjenje zahtjeva zdravstvenih radnika. Kako sada stvari stoje, nema nade da bi štrajk mogao biti spriječen.

„Moje kćerke i jedna i druga otišle su, jedna je u Čikagu druga je u Irskoj jer nisu mogle izdržati koliko su male plate. Radile su obje u zdravstvu, medicinske sestre“ – kaže nam jedna Mostarka vidjevši da razgovaramo s čelnicima sindikata uposlenih u zdravstvu. Oni se spremaju za opći štrajk. Do pregovora,kažu u sindikatu,nije ni došlo, te se Vlada potpuno oglušila na njihove zahtjeve o povećanju plaća, dva puta po 15 posto.

„Još nisu pogledali kolektivni ugovor, a pregovori propali, 45 dana, propalo mirovno vijeće, čak smo ponudili treću opciju koja i nije u zakonu – mirno pregovaranje s obzirom na to da nemaju formirano mirovno vijeće. Ni na to nisu odgovorili. Još dvije urgencije, pravnu preko odvjetničkog ureda. Ni na te dvije urgencije Vlada nije odgovorila“, ističe Ivica Anić, predsjednik Neovisnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Za razliku od posljednjeg općeg štrajka koji je trajao gotovo pet mjeseci i u kojem je sudjelovalo oko 2.500 zdravstvenih radnika, ovaj će biti masovniji jer su im se pridružili i djelatnici domova zdravlja. Tako bi oko 4.000 radnika diljem Hercegovine moglo izaći na ulice i biti van svojih radnih mjesta.

„Još jednom ih pozivamo da se urazume, da odmah pozovu reprezentativni sindikat, da se potpiše kolektivni ugovor i da se zaustavi mogući potpuni kolaps zdravstvenog sistema u HNK-u u ime svih građana i pacijenata koji će trpjeti velike posljedice ove obustave rada koja će biti masovna“, poručuje Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a.

Drugog načina borbe nemaju, ističu u sindikatima, svjesni da će najviše ispaštati pacijenti.

„Posebno hronični bolesnici, koji trebaju redovne kontrole i redovne kontrole lijekova terapije itd. Nemamo sagovornika, veoma nas čudi kako nikakvu lekciju vlada nije naučila iz prošlog perioda. Vjerovatno se ovako ponašaju jer očekuju možda neku drugu Vladu pa da oni to preuzmu. Međutim, oni za tendere svaki dan donose nove odluke, za svoje političke interese donose odluke“, ističe Vuković.

Glavni krivci za opći strajk, ističu u sindikatu, jesu premijer i ministri zdravastva i financija. U Vladi kažu kako je za zahtjeve sindikata za dvije godine potrebno izdvojiti oko 55 milijuna maraka. Spremni su prihvatiti, naglašavaju, jednu trećinu obveza. Još čekaju odgovore od osnivača i direktora zdravstevnih ustanova i ZZO-a.

„Još uvijek pristižu odgovori osnivača i onih od kojih smo zatražili da se uključe u ovaj proces. Nažalost, moramo biti iskreni, sve ono što je do sad pristiglo ne daje nam pravo da vjerujemo da ćemo skoro doći do pozitivnog rješenja jer svi kažu da nisu planirali, da nemaju sredstava itd.“, kaže Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK-a.

Iz Vlade HNK-a najavljuju mogućnost pregovora čim prije. U međuvremenu će zasjedati i skupštine sindikata koje će, pak, odlučiti o datumu stupanja u opći štrajk. No, prije toga se s poslodavcima  mora potpisati sporazum o poslovima koji ne mogu biti prekinuti za vrijeme trajanja štrajka. Čini se da će jesen u ovom dijelu Hercegovine biti zanimljiva. Nove vlasti još nema, ali će biti štrajkova!

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije