Građanski aktivizam

Zbog mosta preko rijeke Spreče, kome se ne zna smisao, gradska uprava Doboja je tužena zbog neracionalnog trošenja budžetskih sredstava i sumnje u korupciju

Gradnja spornog mosta preko rijeke Spreče (Foto: V.G.)
Kao što mnoge Dobojlije smatraju da je apsurdno dodatno izuzimati zemljište i time planirati punjenje regionalne deponije u narednih 300 godina, tako neracionalnim smatraju i da se u opštoj bespareci u kojoj se nalazi Grad Doboj finansira izgradnju mosta vrijednosti tri miliona KM, za koji se ne zna kome i čemu će služiti.

“Lokalna zajednica sa praznom kasom, sa višemilionskim kreditima, u kojoj radnici organizacionih jedinica mjesecima nemaju plate i bez plaćenih doprinosa, ne finansira besmislene projekte i ne ponaša se nedomaćinski.” Ovo je samo dio komentara kojim građani Doboja prate gradnju “tajanstvenog” mosta preko rijeke Spreče, zbog kojeg Centar za humanu politiku (CHP) tuži Grad Doboj zbog neracionalnog trošenja budžetskih sredstava i sumnje u korupciju.

Ta tužba će biti dio započetog sudskog procesa koji je CHP pokrenuo u okviru projekta “Ustajte diskriminasani” i podnesene kolektivne tužbe za utvrđivanje povrede prava na nediskriminaciju prilikom asfaltiranja lokalnih puteva i rješavanja drugih mjesnih problema. Proces je prošle sedmice započeo pred dobojskim Sudom, a ukoliko pred domaćim sudovima izostane adekvatna kazna odgovornima u gradskoj vlasti i pravedean ishod procesa, iz CHP su najavili vođenje postupka i pred  Međunarodnim sudom za ljudska prava.

Investitor gradnje mosta “Mrčevac” je Grad Doboj, radove izvodi “Hering” d.d. Široki Brijeg, početak radova ozvaničen je u maju, sa predviđenim završetkom gradnje u januaru iduće godine. Trenutno ova putna saobraćajnica nema logičku poveznicu šta spaja, ali se može naslutiti i dovodi se u vezu sa obližnjim kamenolomom “Karabegovac” i regionalnom deponijom. Jer, Grad Doboj je početkom oktobra ozvaničio eksproprijaciju zemljišta za proširenje deponije, što je izazvalo nezadovoljstvo mještana u blizini mosta, čije je zemlja planirana za izuzimanje.

Foto: M.D.

“Postojeća deponija sa površinom od 11 hektara prema procjenama lagerovanja dvije hiljade tona mjesečno dovoljna je za narednih 48 godina. Vlasnici parcela, koji se protive eksproprijaciji, smatraju da nema osnova za izuzimanje našeg zemljišta, među kojem je i devet parcela moje porodice planiranih za izuzimanje i na kojima imamo 1.300 sadnica oraha, 200 sadnica vinove loze i drugog voća. Sumnjamo da su u pozadini namjere da nakon nekoliko godina vlasti izvrše prenamjenu izuzetog zenmljišta i plaćenog po mizernim cijenama, te da ga prodaju budućem privatnom kamenolomu ili ga jednostavno preprodaju nekom drugom, po višestruko većim cijenama od plaćenih eksproprijacijom” – kaže jedan od predvodnika nezadovoljnih građana Lipca  Velibor Gligorić.

Da ima osnova za sumnju u moguću korupciju tvrde da će dokazati i u CHP-u, prema čijim saznanjima i prikupljenoj dokumentaciji su odnedavno vlasnici parcela u samoj blizini mosta Grad Doboj i gradski funkcioneri iz vrha vlasti.

Most u izgradnji (Foto: V.G.)

Kao što mnoge Dobojlije smatraju da je apsurdno dodatno izuzimati zemljište i time planirati punjenje regionalne deponije u narednih 300 godina, tako neracionalnim smatraju i da se u opštoj bespareci u kojoj se nalazi Grad Doboj finansira izgradnju mosta vrijednosti tri miliona KM, za koji se ne zna kome i čemu će služiti.

“Nerazumljivo je i neshvatljivo da neko normalan može da izuzme zemljište za navodno korištenje regionalne deponije i da se naslanja na jedno od gradskihh izvorišta, koje je upravo u Lipcu. Ne treba zaobići činjenicu da se ta gradska odnosno regionalna deponija nalazi praktično u gradu, vazdušnom linijom svega dva kilometra od centra. Ali, imajući u vidu da se uz samu deponiju nalazi kamenjar, odnosno da se izuzimaju i te parcele i da stručnjaci tvrde da se radi o najkvalitetnijem materijalu za gradnju autoputeva, jasno je da se u pozadini eksproprijacije radi o  sasvim drugoj stvari” – iznio je Velibor Gligorić svoje sumnje u mutne radnje u pozadini, posebno kada je u pitanju izuzimanje zemljišta za proširenje Regionalne deponije.

Velibor Gligorić (Foto: Lj.Đ.)

Kaže i da su od trenutnih korisnika kamenoloma “Karabegovac” ranije dobijali usmene ponude da im prodaju svoje parcele, ali da su to oni odbili, te iznosi sumnje da na drugi način, posredstvom zakulisanih radnji, pokušavaju da preko vlasti i neopravdane eksproprijacije dođu do zemlje u njihovom vlasništvu.

“Prema poslednjem završnom računu Regionalna deponija Doboj je imala dobiti svega 45.000 KM, ranijih i nula KM, a za eksproprijacu bi samo meni, odnosno mojoj majci po važećim cijenama trebali za devet parcela i izuzetih 1,6 hektara trebali isplatiti 1,2 miliona maraka. To znači da bi naredne dvije decenije trebali raditi da bi samo nas isplatili, a opštepoznato je da nema posebnog profita kada je u pitanju rad deponija” – iznosi Gligorić računicu kojom se baca dodatna sumnja da u priči o sprečanskom mostu, a posebno sa izuzimanjem zemljišta u njegovoj blizini za navodno proširenje regionalne deponije nisu po srijedi čista posla.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije