Radnički protesti

Zbog odluke suda, za danas najavljeni štrajk rudara rudnika “Kreka” Tuzla neće biti održan

Do najavljenog štrajka u Rudniku uglja “Kreka” Tuzla neće doći. Tu informaciju potvrdio je predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Kreka Zuhdija Tokić, piše portal Klix.

Ova odluka je donesena nakon što je Općinski sud u Tuzli rudarima Rudnika uglja Kreka zabranio održavanje generalnog štrajka, presudom bez prava žalbe.

“Mi poštujemo odluku suda u Tuzli. Ukoliko odluka suda bude negativna, odnosno ne obustavi provedbu odluke o slanju radnika na prekid do okončana mirovnog procesa, slijede masovni protest”, izjavio je Tokić.

Sindikalni odbor rudnika uglja Kreka u Tuzli podnio je tužbu protiv v.d. direktora Huseina Trumića, dok su Elektroprivrede BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH i premijera FBiH Fadila Novalića tražili da izvrši smjenu menadžmenta Rudnika uglja Kreka Tuzla. Pozivaju se na Zakon o radu FBiH, te najavljuju pojedinačne tužbe.

“Ova odluka o prekidu nije u skladu ni sa jednim aktom i svi će tužiti i dobiti presude. Direktori koji donesu ovakve odluke odu, a nama ostaju posljedice saniranja tužbi”, izjavio je Tokić.

U prvoj grupi radnika koji će biti u statusu čekanja su glavni referenti, odgovorni referenti, rukovodioci sektora i službi u adminstraciji, analitičari, glavni inžinjer za geologiju, te inžinjer za proizvodnju, navodi Klix.

Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla ovim je povodom izdala saopštenje u kome naglašava da oni daju punu podršku rudarima rudnika Kreka u borbi za osnovno egzistencijalno pravo, pravo na rad i dostojanstvenu platu.

˝Sramotno je da Elektroprivreda Federacije Bosne i Hercegovine, po ko zna koji put, ponižava rudare rudnika Kreka i duguje im teško, ali pošteno zarađenu platu.Krajnje je vrijeme da se ovakav vid robovlasničkog odnosa prema rudarima, koji čine okosnicu elektroenergetskog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine, jednom i zauvijek prekine´, navode u saopštenju.

KO SDP Tuzla upozorava na činjenicu da Elektroprivreda FBIH, u svojoj namjeri, nastoji izvršiti pritisak na Rudnik Kreka namećući novi Statut i to bez ikakvog učešća i rasprave rudnika Kreka, sindikata i rudara.

˝Zastrašujuća je činjenica da će se novim, nametnutim Statutom Rudnika Kreka, zabraniti isplata naknade u iznosu od 70% plate rudarima na listi čekanja, odnosno rudarima invalidima rada ili rata koji će biti proglašeni tehnološkim viškom i poslati na Biro za zapošljavanje.Upozoravamo Vladu Federacije BiH i Elektroprivredu FBIH da se ne igraju sa rudarima koji su preko 35 godina gradili rudnike te za iste dali svoje zdravlje, dijelove tijela i živote˝, navode iz SDP-a.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije