Podsjećanja

ZBOG OPSTRUKCIJA NAPUSTIO SKUPŠTINSKI ODBOR ZA REVIZIJU RS

U rubrici Podsjećanja, ove nedelje i o danima kada je Dragan Čavić bio jedan od najžešćih kritičara vlasti u RS, a prije nego će se utopiti u bezličnu masu režimskih "preletača". Tada je s pravom izražavao ogorčenje zbog pritisaka vladajuće većine na Službu za reviziju i opstrukcija rada Odbora za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske. Koji zbog kontrole vladajuće većine nad njim i nedostatka svijesti o važnosti uloge tog Odbora, kao i Službe za reviziju, nikad nije profunkcionisao u punom obimu, odnosno, nametnuo se kao važan faktor u društvenom životu Republike Srpske i kao ozbiljna podrška nezavisnom i profesionalnom radu revizora u ovom entitetu, s ciljem povećanja kvaliteta rada javnog sektora i smanjenja korupcije, a u interesu građana i poboljšanja kvaliteta njihovog života.

Poslanik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić podnio je ostavku na članstvo u Odboru za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske, nezadovoljan pritiscima vladajuće većine na službu revizije.

O istupanju iz ovog odbora Čavić je pismeno obavijestio i predsjednika entitetskog parlamenta Igora Radojičića, u kojem navodi da podnosi neopozivu ostavku na ovu funkciju, zbog opstrukcije rada ovog odbora.

Prije desetak dana zbog suprotstavljenih stavova prekinuta je sjednica Odbora za reviziju, a pale su i teške riječi o kriminalu u ovom entitetu.

Sporno je bilo pitanje da li će se obaviti revizija rada javnih preduzeća u RS-u, čemu treba da prethodi i povećanje budžeta za Glavnu službu za reviziju javnog sektora RS-a u narednoj godini.

Članovi Odbora iz stranaka opozicije u RS-u tražili su dodatna sredstva za Glavnu službu revizije da bi mogla izvršiti kotrolu rada javnih preduzeća u RS-u, dok je njihovim kolegama iz vladajućih stranaka u RS-u zasmetala konstatacija da „neko štiti kriminal u RS-u“.

U pismu Čavić obavještava Radojičića i da već mjesecima ne dobija odgovore od Vlade RS-a na poslanička pitanja o tome čije je obveznice kupovala Investicono-razvojna banka RS-a.

“Mislim da ovo nije samo rušenje ugleda narodnih poslanika, već prije svega rušenje ugleda predsjednika Narodne skupštine RS-a od Vlade i dijela poslanika iz reda vladajuće koalicije”, smatra Čavić.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije