Radnički protesti

Zdravstveni radnici u HNK stupaju u generalni štrajk

"Tražimo ono najminimalnije što nam pripada."

Nezadovoljni plaćama, oko četiri tisuće zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u četvrtak, 2. novembra u 8 sati stupit će u generalni štrajk, a nekoliko dana nakon toga održat će i veliku prosvjednu šetnju.

Kako su pojasnili, pacijenti koji budu životno ugroženi i kojima je zdravlje upitno bit će primljeni u zdravstvene ustanove, dok će druge specijalističke ambulante i konzultativni pregledi biti isključeni. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić rekao je medijima da do sada nisu ostvarili nikakav kontakt sa kantonalnim premijerom Nevenkom Hercegom, kao ni ministrimam zdravstva i financija.

– Tražimo ono najminimalnije što nam pripada, što su svi dobili. Sukladno povećanju troškova života tražimo ravnomjerno povećanje plaća. U konačnici, mi to ne bi ni trebali tražiti. Vlada bi to trebala sama ponuditi – istaknuo je Anić.

Dalibor Vuković uime Pregovaračkog tima Sindikata SKB-a Mostar rekao je da su spremni i da čekaju trenutnog kantonlnog premijera ili novog premijera/ku, kao i ministre da pozovu Pregovarački tim i da dogovore novi Kolektivni ugovor, a kako bi se spriječila katastrofa i kolaps zdravstvenog sustava.

– Dosadašnji premijer Herceg i ministar zdravstva Goran Opsenica pet mjeseci nisu pozvali Pregovarački tim sindikata da se dogovori novi Kolektivni ugovor. Oni su jedini i isključivi krivac za stupanje u generalni štrajk – poručio je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Kantonalne bolnice ”Dr. Safet Mujić” Mostar Ismet Kodro naglasio je da korisnici njihovih usluga, odnosno građani Mostara, imaju malo razumijevanja za ovaj štrajk.

– Zdravstveni radnici su sve učinili da ne dođe do štrajka. Nažalost, Vlada je napravila takav odnos prema nama da smo se morali odlučiti na ovaj nepopularan korak. Zamolio bih za strpljenje i ponovio da je sva odgovornost na Vladi HNK, a ne na zdravstvenim radnicima – rekao je on.

Predsjednica Skupštine Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ana Mišić na kraju je izrazila očekivanje da se što prije formira nova Vlada HNK koja bi, kako je dodala, imala više razumijevanja za zdravstvene djelatnike.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije