Vijesti

“Ženski” marš protiv Lukašenka

Žene, pripadnici LGBT zajednice, studenti,... svi zahtjevaju odlazak ukrajinskog diktatora sa vlasti.

Više hiljada žena marširalo je glavnim gradom Bjelorusije tražeći ostavku predsjednika Aleksandra Lukašenka, a studenti su protestovali zbog pritvaranja kolega tokom demonstracija nakon predsjedničkih izbora.

Danas (05.09.) su se u Minsku prvi put sa zastavama duginih boja na demonstracijama pojavili i pripadnici LGBT zajednice.

AP ocjenjuje da ovaj potez znači da demonstranti postaju sve odvažniji. “LGBT osobe pozivaju na slobodu. Dosta nam je života u diktaturi gdje jednostavno nismo postojali”, rekla je za AP demonstrantkinja Ana Bredova.

Iako su istospolne aktivnosti u Bjelorusiji legalizovane 1994. godine, oni su i dalje stigmatizovani. Vlasti nisu dozvolile registraciju nijedne LGBT organizacije u zemlji. Prema organizaciji za ljudska prava Viasna, u maršu je danas učestvovalo oko 5.000 žena.

Ranije danas, stotine studenata formiralo je ljudske lance u znak protesta protiv pritvaranja studenata sa Državnog lingvističkog univerziteta.

Viasna je saopštila da je u subotu privedeno oko 20 studenata.

Nakon predsjedničkih izbora koje je bjeloruska opozicija nazvala namještenim, izbile su velike demonstracije u Bjelorusiji na kojima je uhapšeno skoro 7.000 ljudi, a više stotina je pretučeno.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije