Regija i svijet

Žestok obračun policije i demonstranata u najkorumpiranijoj zemlji Evropske unije, na desetine povrijeđenih…

Ovo je prvi dan obilježen nasiljem otkad su početkom jula počeli svakodnevni protesti protiv korupcije. Sudionici, bez obzira na političko opredjeljenje, traže ostavku vlade i glavnog državnog tužioca Ivana Gečeva, kojem predbacuju da je "povezan s oligarsima".

Najmanje je 55 ljudi povrijeđeno u srijedu u Sofiji kada su se politički protivnici bugarskog premijera Bojka Borisova sukobili sa policijom nakon što je on dobio odobrenje parlamenta za sporni plan ustavnih promjena.

Na kraju dana obilježenog napetostima, tokom večeri su se pojačali sukobi u bugarskoj prijestonici, gdje su demonstranti sat i pol bacali petarde, kamenje i boce na policiju koja je štitila zgradu vlade i parlamenta.

Pozivi organizatora na mir nisu imali odjeka pa su policijske snage potisnule demonstrante s većeg dijela trga i uhapsile 95 osoba.

Ovo je prvi dan obilježen nasiljem otkad su početkom jula počeli svakodnevni protesti protiv korupcije. Sudionici, bez obzira na političko opredjeljenje, traže ostavku vlade i glavnog državnog tućioca Ivana Gečeva, kojem predbacuju da je “povezan s oligarsima”.

imageFoto: AFP

U srijedu je 127 od 240 zastupnika dalo odobrenje konzervativnom predsjedniku vlade da pokrene višemjesečnu raspravu o tom pitanju, objavila je stranka Gerb Bojka Borisova, ali borci protiv korupcije vide u tome tek pokušaj da se dobije na vremenu.

‘Mafija’

“Ostavka!”, “Mafija!”, uzvikivale su ispred zgrade parlamenta hiljade demonstranata obraćajući se premijeru, bacajući predmete na policajce opremljene kacigama i štitovima.

Pedeset pet osoba, među kojima 37 policajaca, demonstranti i novinari, primljeni su navečer u bolnicu, većinom zbog trovanja, javljaju zdravstvene vlasti i policija.

imageFoto: AFP

Papreni sprej i zvučne bombe prvi put su upotrijebljeni na protestima u Bugarskoj, a nevladina organizacija Helsinški odbor protestirala je protiv “nerazmjerne upotrebe sile”, što načelnik policije u Sofiji Georgi Hadžijev poriče.

Uhapšeno je 95 demonstranata, većinom u okršajima koji su izbili tokom večeri, rekao je policijski dužnosnik.

Premijer Bojko Borisov, koji je na vlasti od 2009., ne želi dati ostavku. Njegova stranka Gerb dobila je u srijedu zeleno svjetlo parlamenta za početak rasprave o izradi novog ustava, koja bi trebala potrajati između dva i pet mjeseci.

imageFoto: AFP

Predsjednik uz prosvjednike

Promatrači ocjenjuju da prijedlog ide za tim da konzervativci i njihovi saveznici nacionalisti ostanu na vlasti do kraja mandata u martu 2021. Stranka turske manjine MDL i socijalistička opozicija protive se tome, a ljevica ističe da se prijedlogom žele ograničiti ovlasti predsjednika Republike, bliskog njezinim stajalištima.

PredsjednikRumen Radev, koji podupire zahtjeve demonstranata, pozvao je u pismu upućenom zastupnicima, da se “iz ove krize izađe dostojanstveno” i učini sve što je potrebno da bi se mogli organizirati novi izbori.

imageFoto: AFP

Trinaest godina od ulaska u Europsku uniju, Bugarska je i dalje najsiromašnija i najkorumpiranija članica, pokazuje indeks percepcije korupcije, koji je objavila nevladina organizacija “Transparency International”.

Mnogi demonstranti s kojima je AFP u srijedu razgovarao, pozivaju EU da zauzme stajalište o stanju u Bugarskoj.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije