Vijesti

Zloupotreba službenog položaja načelnika opštine Brod ili početak prljave predizborne kampanje njegovih političkih suparnika, uz zloupotrebu institucija?

Brod (Foto: S.Đ.)
„Meni i dalje nije jasno za šta me terete. Zbog toga i mislim da je sve ovo u predizborne svrhe. Nisam ja prvi načelnik koji dolazi ispred SDS koji je okrivljen i do dan danas nijedan nije osuđen, svi su oslobođeni, ali sve je to nekako bilo u izbornim godinama“ – izjava je Vidića.

Opština Brod izgleda da nema sreće sa svojim načelnicima, jer je juče, 10.06.2024., evidentiran treći po redu koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja. Kao i u prethodna dva slučaja, pojavile su se sumnje da se radi o političkoj pozadini i tempiranju informacija iz MUP-a RS pred Lokalne izbore, kako bi se eliminisao kandidat opozicije (na entitetskom nivou).

Prema zvaničnom saopštenju MUP-a RS, Uprava kriminalističke policije je 10.06.2024. godine Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijela Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv lica inicijala Z.V. iz Broda, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja“ i protiv lica inicijala G.V. iz Modriče, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo „Zloupotreba procjene“.

„Za lice inicijala Z.V. postoji osnov sumnje da je u svojstvu odgovornog lica Opštine Brod zaključilo ugovor o prodaji opštinskog zemljišta sa jednim privrednim društvom iz Gradiške iako je znalo da zemljište ima veću tržišnu vrijednost, dok za lice inicijala G.V. postoji osnov sumnje da je kao ovlašteni procjenitelj zloupotrijebio ovlaštenje vještaka za  procjenu, te je zadatu procjenu  izvršilo paušalno i uopšteno po značajnoj manjoj vrijednosti u odnosu na ranije utvrđivane procjene tržišne vrijednosti. Za navedeni način lica inicijala Z.V. i G.V. su Opštinu Brod oštetila za iznos od 287.655,98 KM, a privredno društvo iz Gradiške je ostvarilo protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu“ – saopštio je MUP ovog entiteta.

Iako su objavljeni samo inicijali načelnika opštine Brod, bilo je jasno da se radi o Zoranu Vidiću, načelnik brodske opštine, koji je ekspresno negirao postojanje krivice, te je u izjavi za brojne medije izjavljivao da je izvještaj koji je MUP RS podnio protiv njega, a odnosi se na zloupotrebu položaja i prodaju opštinskog zemljišta, montiran proces koji bi trebao da našteti njegovom i ugledu Srpske demokratske stranke.

„Protiv mene se vodi proces namijenjen u predizborne svrhe za interes SNSD-a i Socijalističke partije u Brodu koji bi trebao da našteti mom ugledu i ugledu Srpske demokratske stranke“ – jedna je od njegovih izjava data medijima, kojima je ponudio da oni preuzmu dokumentaciju iz tužilaštva i procjene da li je proces montiran.

„Meni i dalje nije jasno za šta me terete. Zbog toga i mislim da je sve ovo u predizborne svrhe. Nisam ja prvi načelnik koji dolazi ispred SDS koji je okrivljen i do dan danas nijedan nije osuđen, svi su oslobođeni, ali sve je to nekako bilo u izbornim godinama“ – izjava je Vidića.

I, zaista, ne ulazeći o postupke policije i eventualni sudski proces protiv načelnika opštine Brod, ne samo njegove sugrađane, već i širu javnost, ovaj slučaj podsjetio je na slučaj njegovog prethodnika Milovana Čereka, koji je zajedno sa direktorom Direkcije za izgradnju i razvoj te opštine Borom Miloševićem uhapšen neposredno pred izbore 2012. godine. Čerek je te izborne godine kandidovan ispred tada opozicione Socijalističke partije za načelnika opštine Brod, a protivkandidat mu je bio Ilija Jovičić iz SNSD-a. Čerek je smješten u zatvor, ali je ipak ostao na listi za izbor načelnika, te je osvojio 28 odsto podrške svojih sugrađana, dok je novoizabrani načelnik, njegov protiv kandidat, dobio 72 odsto podrške glasača.

Jovičić je na izborima 2016. godine obnovio mandat, a interesantno je da je godinu dana ranije za zloupotrebu osumnjičen njegov drugi protivkandidat Vid Ivanović, inače dugogodišnji raniji načelnik Broda kao kandidat SDS-a, ali je na Lokalnim izborima 2016. godine nastupio kao kandidat DNS i davane su mu najveće šanse za pobjedu. I ranijih godina je Ivanović tvrdio da je u izbornim godinama bio meta zvaničnih, ali neosnovanih prijava za zloupotrebu položaja, kako bi se osporila njegova kandidatura.

Bilo kako bilo, nova prijava protiv jednog od načelnika opštine Brod unosi sumnju, bez obzira na utemeljenost dokaza kojima raspolažu istražni organi. Ako je za utjehu, SDS može za funkciju načeklnika na izborima 6. oktobra kandidovati drugu osobu, što nije bio slučaj sa ranijim načelnikom, kandidatom SP RS.

Naime, u momentu kada je uhapšen 14. septembra 2012. godine, Čerek je bio pri kraju svog mandata i slovio je za najvećeg favorita za Lokalne izbore tri nedjelje kasnije 7. oktobra.  Političkom subjektu koji ga je kandidovao nije dozvoljeno da dobije zamjenu, jer je on bio u zatvoru. Osuđen je u martu 2013. godine na tri godine i osam meseci zatvora za produženo krivično delo primanja mita i protivzakonitog posredovanja. Umro je na samom početku 2017. godine, tokom izdržavanja zatvorske kazne. Bez obzira na dokazanu krivicu, njegovi sugrađani u velikom broju nisu promjenili mišljenje da se radilo o čestitom i čoveku koji je mnogima pomogao, a javno su iznosili sumnju da je njegovo procesuiranje bilo više rezultat političkih prepucavanja nego se radilo o stvarnoj krivici.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije