Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta - Inicijativa grupe nvo BD

Tri miliona KM manje za neprofitne organizacije u Brčko distriktu

Grupa ''Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta'' nazvala je to ''sramnim potezom odlazeće vlasti.''

Neformalna grupa nvo “Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta”, oštro je reagovala na Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama budžeta Brčko distrikta za 2020. godinu, koja je predviđena za usvajanje na 69. sjednici Skupštine BD, zakazanoj za srijedu 28. oktobara.

Grupa upozorava da je tom odlukom predviđeno smanjenje sredstava namjenjenih neprofitnim organizacijama za čak tri miliona maraka KM. Nazivajući to „sramnim potezom odlazeće vlasti“ i dokazom da se ta vlast „u proteklom četvorogodišnjem mandatnom periodu nije samo netransparentno odnosila prema ovoj oblasti, već da je ulogu NVO sektora tretirala na ponižavajući i potcjenjivački način“.

Dodatno nezadovoljstvo izazvano je činjenicom da se Budžet, ovom odlukom, zapravo povećava za 13,5 miliona KM. Dok se, dakle, u odnosu na usvojeni budžet za ovu godinu, Tekući grantovi neprofitnim organizacijama na poziciji Skupštine umanjuju za milion KM, te, za isto toliko Grantovi po javnom pozivu za jačanje uloge i kapaciteta nevladinog sektora u Pododjelu za podršku MZ, NVO i UG i Grantovi po javnom pozivu sportskim klubovima, nacionalnim društvima, ostalim kulturnim, strukovnim, turističkim i kulturno-umjetničkim društvima.

Grupa je u saopštenju za javnost izrazila i nezadovoljstvo zbog sporog donošenja podzakonskih akata u vezi sa novousvojenim Zakonom u budžetu i Zakonom o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta.

„Samo usvajanje Zakona nije dovoljno i neophodno je uvrštavanje prijedloga predstavnika civilnog društva u pripremi podzakonskih akata, koji detaljnije razrađuju dodjelu i kontrolu korištenja sredstava za finansiranje i sufinansiranje civilnog društva iz budžeta Brčko distrikta. Tek to bi, bez sumnje, doprinijelo transparentnoj i pravednoj dodjeli sredstava za neprofitne organizacije, smanjenju koruptivnih rizika i eventualnih zloupotreba u dodjeli javnih sredstava“, smatra član Grupe ispred Udruženja građana „Demos“ Božidar Jović.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije