Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta - Inicijativa grupe nvo BD

Tužilaštvo Distrikta protiv političara i onih koji to žele postati na nezakonit način

Tužilaštvo Brčko distrikta nastavlja sa dizanjem optužnica za izborne prevare. Nastavak optužbi za zloupotrebu položaja pri podjeli budžetskih sredstava za neprofitne organizacije još se čeka.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Dragane Ostojić (33) iz Brčkog, koju je potvrdio Osnovni sud, zbog sumnje da je prije održavanja Lokalnih izbora 2020. godine u ovom gradu pripremala izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju.

Ona je optužena da je pribavljanjem identifikacionih dokumenata i ličnih podataka većeg broja lica, radi njihovog prijavljivanja za glasanje izvan BiH, stvarala uslove za izvršenje tog krivičnog djela fiktivnim glasanjem iz inostranstva. Tereti se da je to učinila u namjeri da se pribavi veći broj glasova za kandidate za zastupnike u Skupštini Distrikta glasanjem izvan BiH u ime prijavljenih lica.

“Tokom mjeseca augusta 2020. godine, identifikacioni dokumenti petoro lica bez njihovog znanja i saglasnosti, u kopiji i u štampanom obliku su dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH u prilogu obrazaca PRP-1 Prijava za glasanje izvan BiH, po kojem osnovu su ta lica registrirana za glasanje”, stoji u optužnici.

Ranije je zbog pripremanja prevare pri glasanju optužen i Slavko Blažević (59), a na kaznu zatvora od dva i po mjeseca pravosnažno je osuđen Stojan Bavarčić (30).

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je zbog sumnji na izborne neregularnosti postupalo i u slučaju osumnjičenih Peje Mendeša, Jasmina Ravkića i Mate Gluhakovića. I oni su sumnjičeni da su iskoristili lične dokumente većeg broja građana Distrikta prijavivši ih bez njihovog znanja za glasanje van BiH. Neposredno pred izbore u oktobru prošle godine hapšeni su i poslanici u Skupštini BD i kandidati na poslednjim Opštinskim izborima Nenad Kojić i Radoslav Bogićević i protiv njih dvojice se još vodi istraga.

Podsjećamo, osim izbornih prevara Tužilaštvo Brčko distrikta BiH radi i na razotkrivanju višegodišnje korupcije pri dodjeli grantova neprofitnim organizacijama u Brčko distriktu. Na legalizovanu korupciju kroz raspodjelu i nezakonito trošenje sredstava za neprofitne organizacije ukazlivala je i neformalna grupa “Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta”, tvrdnjama da se duži niz godina izdvajaju milionska sredstva (samo u 2017. i 2018. godini po 16 miliona maraka) bez odgovarajućih kriterija za finansiranje neprofitnih organizacija.

Za zloupotrebu položaja pri podjeli ovih sredstava, sredinom prošle godine uhapšen je tadašnji poslanik Skupštine Distrikta Ćazim Dačaj, protiv koga je podignuta optužnica i u toku je suđenje. Ne obazirući se na ove činjenice, Dečaj se, pred kraj mandata, iz pritvora, vratio u skupštinske klupe, pa čak i kandidovao na posljednjim izborima, u novembru 2020.

Tužilaštvo i dalje radi na ovom slučaju, što javnost i očekuje, jer Dečaj, kome se sudi, svakako nije bio izuzetak i usamljen u neprihvatljivom ponašanju, jer je čitava stvar oko podjele budžetskih sredstava od strane poslanika Skupštine Distrikta, bez ikakvih kriterija i kontrolnih mehanizama, u startu i postavljena kao koruptivna.

O aktivnostima Tužilaštva i Policije, u ovom kontekstu, javnost je posljednji put obavještena sredinom juna ove godine, kada su, u skladu s naredbama Osnovnog suda Brčko distrikta, izdatim na prijedlog Tužilaštva, izvršeni pretresi većeg broja osoba, uključujući i odgovorne osobe u udruženjima građana i jednog skupštinskog poslanika, kao i poslovnih prostorija u kojima udruženja imaju svoja sjedišta.

“Cilj pretresa i ukupnih provjera jeste prikupljanje dokaza o tome da li je u datim slučajevima utroška grantova počinjeno neko od krivičnih djela iz Krivičnog zakona Distrikta. Detaljnije informacije biće poznate nakon što Policija Distrikta Tužilaštvu dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama”, saopšteno je tada iz Tužilaštva BD.

Za kraj, uz uvažavanje dosad urađenog, u borbi protiv nezakonitog ponašanja političara i onih koji to pretenduju da budu, u Brčko distriktu, moglo bi to, i moralo bi, ipak, da ide brže i bolje.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije