Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

“Jer nas se tiče” najavljuje nove blokade ukoliko problem deponije Uborak ne bude uskoro riješen

''Ukoliko se u skorije vrijeme ne riješi ovo pitanje, ponovo izlazimo ovdje, idemo u blokade. I više nećemo odustati tako lako, pa makar se morali fizički sukobiti sa svima koji dođu ovdje.'' izjavio je Omer Hujdur, na današnjem protestnom okupljanju, ispred deponije Uborak, podržanom od strane učesnika regionalne konferencija aktivista jugoistočne Evrope o zaštiti okoline, koja se ovih dana održavala u Mostaru

Kao završni čin dvodnevne regionalne konferencija aktivista jugoistočne Evrope o zaštiti okoline, započete u petak, u Mostaru, u subotu, 3.10., u popodnevnim satima, održano je protestno okupljanje ispred deponije Uborak.

Aktivistima udruženja građana “Jer nas se tiče” i mještanima okolnih naselja, koji već skoro godinu i po dana vode borbu za zatvaranje ove deponije, koja je u međuvremenu, zbog isteka potrebnih dozvola, postala nelegalna, učesnici konferencije su, svojim prisustvom na ovom protestnom okupljanju pružili podršku, da istraju u toj borbi.

Direktor regionalnog projekta Fondacije ‘Friedrich Ebert’ Ralf Melzer kazao je kako je upoznat s ekološkim problemima u Bosni i Hercegovini:

“Razlog sastanka, konferencije i posjeta Uborku je taj da se podigne svijest ne samo javnosti, već i onih koji u političkom životu donose odluke koje su vezane za ova pitanja”.

Omer Hujdur, predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” je povodom konferencije izjavio: “Svi stranici koji dođu u Mostar, prepoznaju ovaj problem. Svi koji imaju uvid u ovu situaciju vide koliko je to štetno za građane Mostara, samo, nažalost, naše lokalne vlasti to ne vide i ignorišu taj problem”.

A na današnjem okupljanju ispred deponije Uborak, podsjetio na istrajnu borbu građana i poručio da neće odustati od svojih prava na normalan život koji im deponija onemogućava.

Za trenutnu situaciju najodgovornijom smatra federalnu ministricu okoliša i turizma Editu Đapo i federalni inspektorat, jer su dopustili nastavak odlaganja otpada na Uborku iako je okolišna dozvola davno istekla. I najavio pokretanje tužbi protiv njih.

Dodao je da će poduzeti sve potrebne mjere da se izbore za izmještanje deponije i da imaju podršku ekoloških udruženja iz šire regije.

U proteklih godinu i po dana, odlagalište je u više navrata bilo blokirana zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo. Hujdur kaže kako, prije svega zbog epidemiološke situacije u zemlji, aktivisti trenutno ne razmišljaju o novoj blokadi odlagališta. No, upozorio je:

“Ukoliko se u skorije vrijeme ne riješi ovo pitanje, ponovo izlazimo ovdje, idemo u blokade. I više nećemo odustati tako lako, pa makar se morali fizički sukobiti sa svima koji dođu ovdje”

No, za sada najavljeno je intenziviranje aktivnosti Udruženja, u borbi za svoje ciljeve, od kojih, kako je rečeno, neće odustati. No o tome će Udruženje detaljnije javnost upoznati na press konferenciji koju organizuje u ponedeljak, 5.10.

Jedan od učesnika pomenute regionalne konferencija aktivista jugoistočne Evrope, koji je pružio podršku borbi aktivistima udruženja “Jer nas se tiče”, Jovan Drakul, iz fočanskog udruženja “Bjelava”, izjavio je da je ovo problem za koji svi trebaju znati i da, u konačnici, odgovorni trebaju odgovarati pred zakonom:

“Ovo je jedan veliki problem i trebalo bi da dignemo svoj glas da se ovo riješi. Postoje tri načina borbe – na terenu gdje ljudi tijelima blokiraju, kao što smo mi blokirali na rijekama izgradnju mini hidroeleltrana, druga je medijska borba jer je ovo problem od šireg značaja i postoji način pravne borbe da se etiketira tko je odgovoran jer se posljedice moraju snositi”.

I možda se upravo u tim riječima krije odgovor na pitanje: zašto se čitav ovaj problem, i svojevrsni političko-ekološki skandal, toliko dugo razvlači i ne rješava. Rješavaju ga, naime oni, koji su ga i stvorili i koji bi, zapravo, trebali da zbog svega učinjenog i neučinjenog odgovaraju.

Zbog višegodišnjeg neadekvatnog tretmana otpada na Deponiji, zbog deponovanja na nju medicinskog i animalnog otpada i kancerogenih materija, zbog rada deponije bez okolišne dozvole, zbog prekoračenja zakonskog vremenskog limita za postojanje deponije na jednoj lokaciji, zbog slanja policije da brutalnom silom razbije proteste građana koji se bore za vlastito i zdravlje i živote svojih sugrađana i, konačno, zbog odugovlačenja u rješavanju ovog problema i ignorisanja činjenice da se radi o “ekološkoj bombi”, kako ovu deponiju zovu građani izloženi njenom uticaju.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije