Građanski aktivizam

NGG „Zaštitimo izvore Mandeka“ i mještani MZ Vidoši ne odustaju od svojih zahtjeva da se poništi sporna koncesija u blizini izvora pitke vode

„Ovih dana smo ponovno uputili zahtjev, sa potpisima mještana sa tog područja na adresu Vlade i resornog ministarstva gospodarstva, u nadi da se što prije pokrene proces preispitivanja i  poništenja sporne koncesije kako bi ova priča dobila epilog, a mještani nastavili normalno živjeti“, dodaju aktivisti. 

Nakon što su krajem februara ove godine većina Gradskih vijećnika Livna  izglasali Zaključak o poništenju suglasnosti Općinskog vijeća iz 2010. godine o davanju suglasnosti za dodjelu koncesije za eksploataciju i istraživanje “vode” na lokaciji “Poljane” u Livnu, mještani tog područja su   uputili zahtjev predsjedniku kantonalne Skupštine i resornom ministru gospodarstva da uvaže Zaključak Gradskog vijeća i pokrenu proces preispitivanja i poništenja sporne koncesije.

Održan je sastanak sa ministrom Jaglicom koji je tom prilikom obećao da će se proces preispitivanja koncesije što prije pokrenuti, da će se uvažiti argumenti i dokazi koji su dostavljeni Ministarstvu te da će o svemu upoznati predsjednika i članove Vlade.

„Prema našim informacijama, problem sporne koncesije je bio predmet rasprave na kolegiju Vlade, doneseni su određeni zaključci sa kojima mi nismo upoznati, te, pretpostavljamo da  odluka „čeka“  lokalne izbore, ističu aktivisti neformalne grupe „Zaštitimo izvore Mandeka“.

„Ovih dana smo ponovno uputili zahtjev, sa potpisima mještana sa tog područja na adresu Vlade i resornog ministarstva gospodarstva, u nadi da se što prije pokrene proces preispitivanja i  poništenja sporne koncesije kako bi ova priča dobila epilog, a mještani nastavili normalno živjeti“, dodaju aktivisti.

Podsjetimo da su mještani MZ Vidoši u više navrata organizirali potpisivanje peticije i proteste protiv sporne koncesije, a kulminacija protesta  dogodila se krajem augusta  2022. godine kada je investitor u selu Megdan pokušao teškim strojevima  započeti istraživanje i bušenje u blizini izvorišta pitke vode i centralne stanice – kapitaže koju su izgradili mještani tih naselja.

„Također, nemamo informaciju zašto se nisu ispoštovali zaključci i dogovori na sastancima sa tužiteljicom, odavno je tužiteljstvo trebalo donijeti Odluku po našem predmetu, ali nemamo ništa konkretno, te sumnjamo da se „kupuje vrijeme“ kako bi mještani odustali od svojih zahtjeva. Pozivamo kantonalnu tužiteljicu da, na osnovu svih dokaza i iskaza koje su se prikupljali više od godinu dana, donese odluku u korist mještana, te da se pokrene postupak protiv bivših ministara i odgovornih u Vladi i Ministarstvu gospodarstva koji su zlouporabili položaj i ovlaštenje za dodjelu sporne koncesije u blizini naših izvora pitke vode“, zaključuju aktivisti .

Nedavno potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra u Vladi Kantona 10, radi uvoza sumnjivog tekstilnog otpada, ulijeva optimizam i nadu građanima Livna da bi uskoro mogli očekivati pokretanje više optužnica u oblasti koncesija koje su „rak rana“ ovog  Grada i Kantona.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije