Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta - Inicijativa grupe nvo BD

“DA SE ČUJE GLAS GRAĐANA” Javna debata o finansiranju neprofitnih organizacija iz budžeta Distrikta

Grupa neprofitnih organizacija Brčko distrikta zainteresovanih za transparentniju raspodjelu i trošenje novca iz budžeta organizovali su danas javnu debatu o finansiranju neprofitnih organizacija u Distriktu.

– Cilj nam je da nam se pridruži što veći broj neprofitnih organizacija i zajedno sa Vladom dođemo do kvalitetnog rješenja jer to ne može sama Vlada bez nevladinog sektora i građana čiji glas treba da se čuje- rekao je Damir Radenković iz Omladinskog centra „Vermont“.

Istakao je da je da je to jedan od načina na koji žele da se bore protiv korupcije. Podsjetio je da je donesen novi Zakon o budžetu Brčko distrikta ali da sada slijedi donošenje zakona koji treba da uredi oblast dodjele novca nevladinim organizacijama i da je to prilika kada građani treba da se uključe.

– Od raspisivanja, preko dodjele do izvještavanja utroška grantova treba obezbijediti transparentnost. Za 23 godine koliko sam u nevladinom sektoru nikada niko nije pratio implementaciju sredstava. Možemo napisati bilo šta i to niko nije kontrolisao – rekao je Radenković.

Ljubinko Đurić, koordinator Centra civilnih inicijativa rekao je da je cilj otvorene debate na koju je pozvano oko 40 organizacija da se čuje njihovo mišljenje o finansiranju neprofitnih organizacija u Brčko distriktu, među kojima su i mjesne zajednice.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

– Cilj je da se donesu što bolji zakoni koji bi doprinijeli transparentnom finansiranju neprofitnih organizacija kroz novi zakon o udruženjima i fondacijama koji je u pripremi u institucijama Distrikta- rekao je Đurić.

Dodao je da je kreirana metodologuja za praćenje primjene raspodjele sredstava i da se prvi izvještaj može očekivati krajem juna a drugi krajem decembra ove godine.

Kao prateći događaj javne debate na Trgu mladih postavljen je Info štand na kome su aktivisti nevladinih organizacija građanima dijelili letke sa informacijama o načinima dodjele novca neprofitnim organizacijama i mogućnostima poboljšanja propisa.

Aktivnosti za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija u Brčkom sprovodi se uz podršku Centra civilnih inicijativa zajedno sa Transparensi internešenelom u BiH i Centra za razvoj medija i analize.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije