Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

Deponija Uborak: Ekološka bomba koja onečišćuje cijeli Mostar

Gradski odbor Mostar HDZ1990 je na sjednici održanoj 30.lipnja 2015. raspravljao o deponiji Uborak, a na poziv nekolicine stanovnika Mostara koji su iskazali negodovanje zbog lošeg upravljanja ovom deponijom otpada.

Na osnovu informacija, došlo se do zaključka kako se nije smjelo dopustiti da se ova regionalna deponija iskoristi u većoj mjeri nego što je predviđeno, te da se nova reciklažna deponija ne koristi svojoj funkciji. Nažalost, ta ista nova reciklažna deponija nema dozvolu za rad od resornog federalnog ministarstva iako je Grad Mostar osnovao JP Uborak d.o.o. koji upravlja istom.

Na osnovu toga možemo ustvrditi kako se ponovno od rješenja napravio problem, što je postala ustaljena praksa u našem gradu te da ne možemo očekivati kvalitetnu dugoročnu strategiju i plan zbrinjavanja otpada od onih koji su je trebali donijeti prije nego je postala problemom po zdravlje svih stanovnika Mostara.

Također, županijska razina vlasti je zakazala u provedbi strategije nakon što je resorno županijsko ministarstvo napravilo plan upravljanja otpadom, Vlada HNŽ ga usvojila još prije dvije godine, da bi ga Skupština vratila zbog političkih neslaganja i tretiranja tog problema kao političkog, a ne društvenog.

Na osnovu toga, u ovom trenutku imamo ekološku bombu koja putem zraka, vode i tla onečišćuje cijeli Mostar. Ne možemo se oteti dojmu kako je povišica kancerogenih oboljenja u Mostaru postala naša svakodnevnica, te kako bi se vrlo lako mogla povući veza sa ovom zlouporabom i lošim upravljanjem zbrinjavanja komunalnog i drugog otpada u našem gradu.

Namjera nam je upoznati naše sugrađane kako je zbog nebrige gradske vlasti ovaj problem počeo ugrožavati zdravlje svih nas, a nepostojanje Gradskog vijeća omogućava da se Mostarom upravlja neodgovorno i bez strategije i plana kada je u pitanju ova oblast.

Gradski odbor Mostar HDZ1990 će ukoliko bude potrebno pozvati nadležne inspektore zaštite okoliša da utvrde činjenično stanje na lokaliteu “UBORAK”, te poduzmu odgovarajuće mjere zaštite okoliša u smislu analize stanja vode, tla i zraka kroz angažman referntnih tvrtki iz ove oblasti.

U konačnici građani Mostara zaslužuju biti informirani te ukoliko se naše sumnje pokažu realnim može se dovesti u pitanje i sigurnost minimalnih životnih uvjeta, navodi se u priopćenju ove stranke.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije