Građanski aktivizam

Dok institucije sistema javno kapituliraju pred sistemskom korupcijom i partijskim zapošljavanjem, građanski aktivisti nastavljaju borbu (danas – ulična akcija “Demosa” u Brčko distriktu)

No, sudeći po onom što smo čuli iz Tužilaštva – a što zaista odgovara stvarnosti – dok umjesto stvarne demokratije i pravne države budemo imali partokratiju i kriminogenu vlast, teško da će rezultati borbe protiv stranačkog zapošljavanja i sistemske korupcije biti puno bolji. I da ćemo doći do “društva u kojem će se talent, znanje i rad cijeniti više od nepotizma i korupcije.”, o čemu sanjaju (i) aktivisti “Demosa”. No to ne znači da borba nema smisla.

Nedavno je tužilaštvo Brčko distrikta objavilo kapitulaciju pred nezakonitim i na korupciji zasnovanim zapošljavanjem.

„Zapošljavanje u Brčkom je potpuno u sferi korupcije. Oni ciljevi koji su propisani zakonom se ne ostvaruju kroz proceduru zapošljavanja. Mi imamo klasično stranačko zapošljavanje, pa može se reći skoro u stopostotnom procentu svih zapošljavanja“, ustvrdio je glavni tužilac u Tužilaštvu Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović.

Iz lokalnog osnovnog suda svu odgovornost prebacuju na Tužilaštvo, konstatujući da oni ne mogu voditi procese i donositi presude ako nema optužnica.

A iz tužilaštva kao glavni problem u borbi protiv korupcije u ovom (ali i ne samo ovom) kontekstu, odnosno ključnu prepreku u provođenju istraga i prikupljanju predmetnih dokaza navode partijsku stegu i takozvani „zavjet šutnje“, koji kontrolišu političari.

„Komisija koja vrši taj nalog od političkih subjekata da upravo zaposli tog favoriziranog neće ništa da kaže, da svjedoči, da otkrije to što upravo rade po nalogu politike. Njihov je zadatak kroz dokumentaciju da naprave tako da na prvi pogled to bude sve transparentno i zakonito.“, ističe Pavo Radoš, tužilac iz Odsjeka za organizovani, privredni kriminal i korupciju.

No, u nevladinom sektoru se ne predaju.

U Brčko distriktu je tako, u okviru nastavka realizacije projekta „NE korupciji u zapošljavanju u javnom sektoru “, Udruženje građana „Demos“, danas, 27.02., održalo drugu po redu uličnu akciju.

Akcenat je na saradnji sa građanima, u kojima iz Udruženja vide potencijal i za buđenje institucija.

“Volonteri su aktivno razgovarali sa građanima, prikupljajući podršku za borbu protiv korupcije u zapošljavanju. Građani su izrazili snažnu podršku udruženju, dijeleći stav da je neophodno stati na kraj korupciji u zapošljavanju, posebno zbog toga što mladi najčešće napuštaju zemlju upravo zbog ovog problema.”, navode iz “Demosa”. I dodaju:

“Borba protiv korupcije u zapošljavanju je ključna za izgradnju pravednijeg društva i stvaranje ravnopravnih šansi za sve građane. Edukacija o posljedicama korupcije i podizanje svijesti o važnosti transparentnosti u procesima zapošljavanja su neophodni koraci ka ostvarenju ovog cilja.“

Jasno im je, naravno, da ipak nema ništa bez jačanja institucija koje se bore protiv korupcije, kao i promocije etičkog ponašanja u javnom sektoru.

“Sudovi ,Tužilaštvo, Inspektorat, Policija i Kancelarija za prevenciju korupcije imaju najveću odgovornost po ovom pitanju i od istih očekujemo vidljive rezultate.”, konstatuju iz “Demosa”.

No, sudeći po onom što smo čuli iz Tužilaštva – a što zaista odgovara stvarnosti – dok umjesto stvarne demokratije i pravne države budemo imali partokratiju i kriminogenu vlast, teško da će rezultati borbe protiv stranačkog zapošljavanja i sistemske korupcije biti puno bolji. I da ćemo doći do “društva u kojem će se talent, znanje i rad cijeniti više od nepotizma i korupcije.”, o čemu sanjaju aktivisti “Demosa”.

No to ne znači da borba nema smisla. Da nema borbe, naime, rezultati bi bili još mnogo gori. Samo borbu treba fokusirati na ključni problem. Na razbijanje Omerte, strože kazne za sistemsku korupciju (uključujući partijsko zapošljavanje) i procesuiranje kako sitnih, tako i krupnih riba. Pa će i partokratija početi pucati.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije