Vijesti

Delegacija EU u BiH pozvala predsjednika VSTV-a da podnese ostavku

Delegacija Evropske unije u BiH oglasila se nakon današnje sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, na kojoj nije došlo do smjene njegovog predsjednika Milana Tegeltije.

“Ključni zadatak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) je da osigura neovisnost pravosuđa, kao i da garantuje pravilno funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema u zemlji. Kao takvo, VSTV uvijek mora iskazivati ​​najviše profesionalne i etičke standarde i služiti kao primjer.”, navodi se u izjavi Delegacije EU u BiH, objavljenoj nakon održane vanredne sjednice VSTV-a.

Konstatovano je da je, međutim, ugled ove institucije ozbiljno poljuljan navodima o korupciji njenog predsjednika. I da težina posljednjih optužbi baca sumnju u njegovu sposobnost da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH, te, nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nosiocima pravosudnih funkcija u zemlji.

“Pozitivno je da je današnja vanredna sjednica Vijeća ponudila stvarnu i kritičku raspravu.”, naglasilu su u Izjavi. I pozvali Milana Tageltiju da uvaži stavove Vijeća i podnese ostavku, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti.

“Izostanak odgovarajućeg djelovanja bio bi šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje. To bi takođe predstavljalo i ozbiljno podrivanje sposobnosti zemlje da se pridržava evropskih standarda u oblasti vladavine prava koji se tiču ​​neovisnosti i integriteta pravosuđa.”, zaključeno je.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije