Regija i svijet

EU: Strože kazne za ekološke zločine

Krivična djela koja prouzrokuju smrt bit će kažnjiva sa 10 godina zatvora (Foto: Reuters)
Ekološkom aktivizmu u BiH fali samo svijest društva o značaju njihove borbe. Da je ono protiv čega se oni bore bukvalno zločin. Da je ekološki kriminal jedna od najprofitabilnijih aktivnosti organizovanog kriminala u svijetu. I da ekološkim zločincima i njihovim političkim zaštitnicima, treba izricati zatvorske kazne, a ne im samo poništavati nezakonito dodjeljenje dozvole ili izricati smiješne novčane kazne za prouzročene ekološke katastrofe. Toga su, očito, svjesni u EU. Ali, toga bi trebali biti svjesni i u BiH. I na izborima, ovu temu staviti među najznačajnije koje određuju za koga dati glas. Prije nego bude za sve kasno. (Antikorupcija)

Evropska unija je dogovorila strože kazne za ekološka krivična djela, poput uvoza invazivnih vrsta i zagađenja uzrokovanog brodovima.

Direktiva preciznije definira “ekološki zločin” i dodaje nove vrste ekoloških krivičnih djela.

Također usaglašava nivoe kazni za fizička lica i po prvi put za pravna lica u svim državama članicama EU-a, navedeno je na internet stranici EU-a, prenosi Tanjug.

Prema novom sporazumu, krivična djela koja prouzrokuju smrt bit će kažnjiva sa 10 godina zatvora, dok kompanije riskiraju novčane kazne od tri do pet posto svog godišnjeg prometa.

Sporazumom je povećan broj krivičnih djela koja trenutno postoje u okviru krivičnog prava EU-a sa devet na 18.

‘Velika pobjeda za životnu sredinu’

“Time se proširuje i pojašnjava vrsta ponašanja koja je zabranjena jer šteti životnoj sredini. Nova krivična djela uključuju trgovinu drvetom, koja je glavni uzrok krčenja šuma u ​​nekim dijelovima svijeta, nelegalno recikliranje zagađujućih komponenti brodova i kršenja zakona o hemikalijama”, navodi se u saopćenju.

Evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius izjavio je da su ekološki zločini u porastu.

“Postigli smo značajan sporazum o novom zakonu protiv ekoloških zločina. Ovo je velika pobjeda za životnu sredinu i građane, kao i protiv organiziranog kriminala”, rekao je on.

Ekološki kriminal je jedna od najprofitabilnijih aktivnosti organiziranog kriminala u svijetu i ima veliki utjecaj ne samo na životnu sredinu, već i na zdravlje ljudi.

Teško otkriti, krivično goniti i kazniti

Veoma je unosan, ali ga je teško otkriti, krivično goniti i kazniti, dodaje se u saopćenju.

Prva direktiva EU-a o zaštiti životne sredine kroz krivično pravo usvojena je 2008. godine.

Nakon evaluacije 2019-20, Evropska komisija je zaključila da je efekt direktive bio ograničen, zbog veoma malog broja istraženih slučajeva i izrečenih sankcija.

Komisija je 15. decembra 2021. godine predstavila prijedlog za poboljšanje efikasnosti direktive.

Sporazum tek trebaju potvrde Vijeće EU-a i Evropski parlament prije nego što prođe kroz formalnu proceduru usvajanja.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije