Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države Pravda za Dženana - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

EU vraća slučajeve “Dragičević” i “Memić” na sto

“Advokat Ifet Feraget je dana 20. jula 2020. godine obavio razgovor s nadležnima u Delegaciji EU u Sarajevu o slučajevima ‘Dragičević’ i ‘Memić’. Dobio je garancije da će Evropska komisija dalje držati u fokusu oba slučaja.

Osim toga, obećali su da će vrlo skoro obaviti razgovor s Gordanom Tadić u vezi sa pokretanjem istrage protiv odgovornih za propuste u istrazi u slučaju ‘David Dragičević’, zatim u vezi s već otvorenom istragom u slučaju ‘Dženan Memić’.

Obećali su i da će ostvariti kontakt s Ustavnim sudom BiH zbog neosnovanog odbijanja apelacije u predmetu ‘Dženan Memić’ nakon svega tri i po mjeseca, odnosno zbog odugovlačenja od već 18 mjeseci u donošenju odluke u predmetu ‘David Dragičević’.

Isto tako advokatu je rečeno da će u sljedećem izvještaju Evropske komisije o napretku BiH, koji se očekuje u septembru ili oktobru, biti spomenuta oba slučaja kao razlozi za zabrinutost. Na ovaj način Evropska komisija šalje poruku BiH da oba slučaja moraju biti riješena”, prenosi BHDijaspora.

“Danas je Ustavni sud BiH obavijestio medije da će odluka u predmetu ‘David Dragičević’ biti donesena tek u novembru. Obistinjuju li se na ovaj način ranije sumnje advokata Ifeta Ferageta da Ustavni sud BiH svjesno odugovlači donošenje odluke zbog lokalnih izbora?”, napisao je Dragičević u Facebook grupi “Pravda za Davida”.

Pogledaj više Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije