Regija i svijet

Evropska građanska inicijativa „Pravo na liječenje”: Velike farmaceutske firme ne bi trebale imati koristi od pandemije nauštrb zdravlja ljudi

Organizatori Inicijative pozivaju Evropsku niju da da prednost javnom zdravlju u odnosu na privatnu dobit i da vakcine i terapije za borbu protiv pandemije učini opštim javnim dobrom koje je dostupno svima.

Evropska komisija, 21. avgusta ove godine donijela je odluku da prihvati zahtjev za registraciju predložene europske građanske inicijative pod nazivom „Pravo na liječenje“, koji je Komisiji podnesen 4. jula 2020.

Radi se o inicijativi kojom grupa organizatora poziva Uniju “da javno zdravstvo stavi ispred privatne dobiti i da vakcine i terapije za borbu protiv pandemije učini opštim javnim dobrom, dostupnim svima “.

Njihov stav je da se Pandemija ne bi smjela koristiti za zaradu. “Želimo vakcinu i liječenje za sve jer suočeni s pandemijom svi imamo pravo na liječenje. Kolektivna prijetnja zahtijeva kolektivni odgovor. Istraživači širom svijeta rade na vakcinama i liječenju, pri čemu se često koriste golemim iznosima javnog novca. Prava intelektualnog vlasništva, uključujući patente, ne bi smjela ometati brzo stavljanje na raspolaganje vakcina i liječenja za sve.”

“Velika farmaceutska preduzeća ne bi trebala imati koristi od pandemije nauštrb zdravlja ljudi.”, naglašavaju organizatori inicijative “Pravo na liječenje”.

Konkretno, ciljevi inicijative su sledeći:

  • osigurati da prava intelektualnog vlasništva, uključujući patente, ne ometaju dostupnost ni raspoloživost budućih vakcina i terapija za lečenje bolesti COVID-19;
  • osigurati da zakonodavstvo EU o podacima i isključivom pravu stavljanja na tržište ne ograničava trenutnu efikasnost obaveznih licenci koje izdaju države članice;
  • uvesti zakonske obaveze za korisnike sredstava EU da u tehnološkom ili patentnom udruživanju dijele znanje, intelektualno vlasništvo i/ili podatke koji se odnose na zdravstvene tehnologije povezane s bolešću COVID-19;
  • uvesti zakonske obaveze za korisnike sredstava EU na transparentnost javnih doprinosa, troškova proizvodnje i klauzula o dostupnosti i cjenovnoj pristupačnosti u kombinaciji s neisključivim licencama.

Evropska komisija je zaključila da je inicijativa “Pravo na liječenje” pravno prihvatljiva, jer ispunjava potrebne uslove i s tim u vezi odlučila je da je registrovati. Komisija u ovoj fazi još nije analizirala meritum inicijative.

Inače, uslovi za prihvatljivost neke inicijative su sledeći: da ne izlazi iz okvira ovlaštenja Evropske komisije; da nije očito uvredljiva, isprazna ili uznemirujuća; i da nije u suprotnosti s vrijednostima EU.

Nakon registrovanja inicijative organizatori mogu u narednih šest meseci započeti postupak prikupljanja potpisa podrške u trajanju od godinu dana.

Ako inicijativa, za to vreme, prikupi milion potpisa iz najmanje sedam različitih država članica (tj. četvrtine država članica EU), Komisija će morati da reaguje u roku od šest mjeseci. Pri čemu može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili to odbiti, ali u svakom slučaju svoju odluku mora obrazložiti.

Evropska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona kao instrument pomoću kojeg građani mogu uticati na političke odluke. Službeno je pokrenuta u aprilu 2012.

Evropska komisija je dosad registrovala ukupno 75, a  odbila 26 evropskih građanskih inicijativa.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije