Inicijativa protiv izgradnje MHE Buna 1 i 2

Građani predali zahtjev za upis Bunskih kanala u registar zaštićenih dijelova prirode

U sklopu borbe za zaštitu Bunskih kanala, od gradnje mini hidroelektrana na tom biseru prirode, ušću Bune u Neretvu, Ekološka udruga Majski cvijet poslala je juče (29.12.) Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK zahtjev za upis Bunskih kanala u registar zaštićenih dijelova prirode Hercegovačko-neretvanskog kantona. Njihovo, tim povodom izdato saopštenje, prenosimo u cjelosti.

Ekološka udruga Majski cvijet predala je ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ zahtjev za upis Bunskih kanala u registar zaštićenih dijelova prirode Hercegovačko-neretvanske županije. Naime, Lokalitet Bunskih kanala nalazi u dijelu toka Neretve koji je ranijom odlukom proglašen spomenikom prirode u ekološko-ribarskoj zoni, zaštićenim posebnim staništem.

Građani traže hitno postupanje povodom predatog zahtjeva te da ih nadležno ministarstvo obavijesti o svim poduzetim postupcima u rješavanju ovog bitnog pitanja.

„Mi smo do sada dokazali da su u procesu izgradnje mHE na Bunskim kanalima načinjeni brojni propusti  te smatramo da je od izuzetnog je značaja da se Bunski kanali upišu u registar zaštićenih dijelova prirode HNŽ kako bi se i na taj način konačno zaštitili od svih nedozvoljenih gradnji na ovom spomeniku prirode“ , navodi Oliver Arapović ispred ekološke udruge Majski cvijet.

Podsjećamo, Odjel za urbanizam Grada Mostara je u decembru ponovo donijelo rješenje kojim se odbija zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju mHE na Bunskim kanalima, a na osnovu toga što je ekološka udruga „Majski cvijet“ dostavila neophodnu dokumentaciju i peticiju sa 5000 potpisa građana protiv izgradnje ove dvije mHE. Također, Kantonalni sud u Sarajevu je ranije donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mHE na Bunskim kanalima.

Mi nastavljamo našu borbu i iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode.

PODRŽITE NAŠU BORBU

Štiti li se spomenik prirode gradnjom mHE?

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije